Sukupuolitaudit leviävät keski-ikäisillä – haluavat elää villiä sinkkuelämää

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni voi mieltää sukupuolitaudit enemmän nuorten ihmisten taudeiksi, jotka johtuvat siitä, että nuoret eivät ymmärrä tautien vakavuutta ja huolehdi tarpeellisesta ehkäisystä. Nyt on kuitenkin huomattu, että sukupuolitaudit piinaavat myös vanhempia ihmisiä yhä enemmän.

Daily Mail -lehti kertoo Glasgow Caledonian -yliopistolla tehdystä tutkimuksesta, jossa huomattiin, että varsinkin yli 45-vuotiaiden kohdalla sukupuolitautitartunnat olivat lisääntyneet huimasti. Tutkimusta johtanut Jenny Dalrymple kertoi, että asiaan on vaikuttanut muun muassa se, että ihmiset ovat nykyään seksuaalisesti aktiivisia pidempään.

Dalrymplen mukaan myös se, että ihmiset eroavat aviopuolisoistaan helpommin, on nostanut sukupuolitautitartuntojen määrää keski-ikäisten kohdalla. Eron jälkeen heillä alkaa täysin uusi vaihe elämässä, jolloin moni haluaa yrittää elää vielä huoletonta sinkkuelämää ja olla monien eri seksikumppaneiden kanssa välittämättä seurauksista. Nykynuoria on myös valistettu sukupuolitaudeista koulussa enemmän kuin esimerkiksi 60 tai 70 -luvulla teini-ikäänsä viettäneitä.

Englannissa esimerkiksi klamydiatartuntojen määrä on noussut 45-64 -vuotiaiden aikuisten keskuudessa noin 63 prosenttia. Nuoret aikuiset ja teini-ikäiset ovat sen sijaan olleet vastuullisempia, koska 15-24 -vuotiailla tartuntojen määrä on ollut jatkuvassa laskussa.