Tutkimus: Yli 25-vuotiaana synnyttäneet äidit elävät pidempään

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osa naisista haluaa saada lapsensa nuorena, jotta he saavat omaa aikaa lasten lennettyä maailmalle. Toiset äidit haluavat ensin taloutensa ja elämäntilanteensa tasaisen varmaksi, ennen kuin saattavat jälkikasvua maailmaan. Nyt on tutkittu, että yli 25-vuotiaana esikoisensa synnyttäneet naiset elävät pidempään.

Women’s Health Initiative on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan yli 25-vuotiaana synnyttäneet naiset elävät 11 prosenttia todennäköisemmin 90-vuotiaiksi. Mikäli nainen on valkoihoinen ja hänellä on kaksi lasta, kasvaa vanhaksi elämisen todennäköisyys vieläkin enemmän. Tutkimukseen osallistui 28.000 naista.

Tohtori Aladdin Shadyab ja hänen tutkimusryhmänsä eivät selvittäneet syitä pidempään elinikään, mutta he otaksuvat tulosten johtuvan monista eri tekijöistä. Esimerkiksi myöhemmin synnyttäneillä naisilla saattaa olla paremmat mahdollisuudet ammattimaisempaan terveydenhoitoon ja heillä voi olla nuorempia äitejä parempi tulotaso.