Kävely parantaa sperman laatua – vaikuttaa heti!

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Liikunta ja painon pudottaminen on huomattu olevan hyväksi naisille, jotka suunnittelevat raskautta. Nyt on huomattu, että kevyt liikunta vaikuttaa myös miesten hedelmällisyyteen. Varsinkin käveleminen paransi miesten sperman laatua huomattavasti.

Daily Mail -lehti kertoo Urmia University -yliopiston tutkijoiden tekemästä tutkimuksesta, jossa huomattiin, että käveleminen parantaa siemennesteen laatua merkittävästi ja vaikuttaa näin ollen miesten hedelmällisyyteen. Kolmesti viikossa kävelylenkillä käyminen paransi siemennesteen laatua ja määrää noin 8,3 prosentilla.

Tutkijat saivat selville, että miesten kehossa oleva stressi huononsi sperman laatua. Reipas käveleminen tai hölkkääminen puolen tunnin ajan kolmesta neljään kertaan viikossa alensi stressin määrää ja vaikutti suoraan myös sperman laatuun posiiivisesti.

261 tervettä miestä otti osaa tutkimukseen, joka kesti 12 viikkoa. Testiviikkojen aikana huomattiin, että mikä tahansa liikunta parantaa sperman laatua. Kevyt säännöllinen liikunta paransi siemennestettä kuitenkin eniten. Spermassa oli muutaman viikon kuluttua jopa 21,8 prosenttia enemmän soluja kuin normaalisti. Positiiviset vaikutukset kuitenkin katosivat nopeasti, ja jo viikon passiivinen jakso sai sperman laadun jälleen heikkenemään.

Useimmin raskauteen tai raskaaksi tulemiseen liittyvät ongelmat ajatellaan johtuvan naisesta. Todellisuudessa lähes puolet tapauksista on kiinni miehen hedelmällisyydestä. Tämän vuoksi tutkijoiden mukaan onkin tärkeää, että pienellä liikunnalla miesten sperma saadaan niin hyvälaatuiseksi kuin mahdollista ennen kuin keinohedelmöitykseen tai muihin vaihtoehtoihin aletaan tukeutumaan.