Stara tutkimus

Terveys

Tutkimus selvitti: Täydellisyyteen pyrkivä vaimo stressaantunein

Naisen ollessa stressaantunut, ahdistunut tai suuttunut on luonnollista, että oma puoliso yrittää tarjota apuaan ja rauhoitella kumppaniaan. Tutkijat ovat nyt selvittäneet, että rauhoitteluakin enemmän naisen stressitasoon vaikuttaa se miten hän itse saamaansa tukeen suhtautuu.

Binghamton-yliopistossa tutkittiin naisen stressihormonin syntymistä ja sitä miten oman aviomiehen rauhoittelu naiseen vaikuttaa. Naisen stressihormonin ollessa korkealla aviomiesten tuki ja rauhoittelu alensi stressitasoja, mikä ei sinänsä ole vielä yllättävää. Tutkijat yllättyivät kuitenkin siitä, että naisen oma reaktio saamaansa tukeen vaikutti siihen enemmän.

Science Daily -lehden mukaan vaimot, jotka reagoivat positiivisesti saamaansa tukeen joutuivat esittämään jossain määrin miehilleen, että heidän tukensa auttoi, mikä lopulta lisäsi naisen stressiä entisestään. Vaimot, jotka keskustelivat miehensä kanssa ja näyttivät ulospäin totuudenmukaisesti sen, että paha olo ei ole helpottanut tuesta huolimatta, saivat stressitasonsa alenemaan.

Tutkijat huomasivat, että keskusteleminen ja miehen läsnäolo saivat naisen stressitason laskemaan. Jos nainen kuitenkin esitti miehelle olon heti helpottuneen hänen ansiostaan, stressihormoni lisääntyi ja kohosi yhä korkeammalle. Vaimojen esittämisen taustalla oli luultavimmin se, että he halusivat olla hyviä puolisoja miehilleen ja näyttää, että heidän tukensa on tärkeää ja auttoi naisia.

Ruoka Terveys Viihdeuutiset

Instagram vaikuttaa siihen mitä syöt

Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan ruokakuvien katseleminen tekee ihmiset nälkäiseksi. Nyt Men’s Health -sivusto kertoo, että sosiaalisessa mediassa julkaistut ruokakuvat vaikuttavat myös hyvin paljon siihen mitä ihmiset syövät.

Herkullisen kuvan nähdessään ihmisen keho alkaa erittämään sylkeä, kiihdyttämään aineenvaihduntaa, vauhdittamaan suolen tyhjäämistä ja valmistautumaan kaikin tavoin siihen, että seuraavaksi syödään. Vaikka kuvassa näkyvää ruokaa ei olisikaan tarjolla, kuvia katsonut henkilö alkaa nopeammin tuntemaan itsensä nälkäiseksi ja menee syömään. Näin ollen hän nauttii kuvien vuoksi enemmän turhia ja ylimääräisiä kaloreita päivän aikana.

Ylimääräisten kaloreiden nauttimisen lisäksi esimerkiksi Instagramissa julkaistut kuvat vaikuttavat siihen mitä ihmiset syövät. Tutkijoiden suorittaman kyselyn mukaan digitaalisessa mediassa nähdyt ruokakuvat vaikuttavat amerikkalaisissa perheissä yli 70-prosettisesti siihen mitä he päättävät laittaa ruoaksi tai käydä ravintolasta hakemassa. Tämän vuoksi ihmisten kannattaisikin seurata parempien ruokatottumusten toivossa myös sivustoja, jotka julkaisevat pelkästään terveellisistä annoksista kuvia.

Viihdeuutiset

Universumin kylmin lämpötila saavutettu – tutkijatkin ihmeissään

Absoluuttinen nollapiste tarkoittaa nollan kelvinin lämpötilaa, joka on myös −273,15 celsiusastetta. Sitä ei ole koskaan ihmiskunnan historiassa saavutettu, eikä mahdollisesti pystytä jatkossakaan saavuttamaan, mutta vuosi vuodelta on päästy kuitenkin lähemmäksi. Nyt alalla on tehty tutkijoiden mukaan universumin ennätys.

Teoriassa atomien värähtelyjä on mahdotonta pysäyttää täysin, sillä atomin pysähtyessä sen lämpötila olisi absoluuttisessa nollapisteessä. Nyt tutkijat ovat Nature-lehden mukaan kehittäneet keinon saada hidastettua atomin värähtelyä laservalon säteillä niin merkittävästi, että atomin lämpötila oli alhaisin koskaan mitattu 0,00036 kelviniä. Viilennetty kohde oli 20 mikrometrin läpimittainen ja 100 nanometriä paksu alumiinilevy.

Kokeen teki Yhdysvalloissa Coloradon osavaltion Boulderissa sijaitseva National Institute of Standards and Technology, jonka tutkijoiden mukaan tulos oli 10.000 kertaa kylmempi kuin ulkoavaruuden tyhjiössä. Fyysikko John Teufel korosti New Scientist -lehdelle, että tulos oli kylmempää kuin missään muualla koko universumissa.

Fitness Terveys Viihdeuutiset

Tutkimus: Vain viikonloppuisin treenaaville sama hyöty!

Moni itsestään huolehtiva kiireinen aikuinen toivoisi, että vuorokaudessa riittäisi aikaa joka päivä myös pienelle treenille. Kaikkien kohdalla näin ei kuitenkaan ole, minkä vuoksi monet joutuvatkin jättämään liikuntasuorituksensa pelkästään viikonlopun varaan.

Osa pitkiä työpäiviä tekevistä aikuisista suorittaa koko viikon ajalta väliin jääneet treenit viikonloppuna. Nyt heidän onnekseen uuden tutkimuksen myötä on huomattu, että se saattaa riittää aivan yhtä hyvin kuin se, että he liikkuisivat joka päivä.

Moni voi ajatella, että treenaamisella ei ole terveydelle merkittäviä hyötyjä jos treeni ei ole säännöllistä. Tutkimus todistaa kuitenkin toisin. New York Daily News -uutiset kertovat tutkimuksesta, jossa seurattiin 63.591 aikuista. Kävi ilmi, että viikolla vapaa-aikanaan passiiviset, mutta viikonloppuisin treenaavat aikuiset olivat paljon terveempiä viikonloppuisin lepääviin aikuisiin verrattuna.

Tutkimuksessa viikolla pitkiä työpäiviä ja viikonloppuisin tehokkaita treenejä tekeviä aikuisia kutsuttiin viikonloppuviikingeiksi. He eivät ehtineet tehdä kuin kaksi treeniä viikossa, mutta tekivät aina treenatessaan yhden kerran aikana joko 75 minuuttia kovasykkeistä tai 150 minuuttia matalasykkeistä treeniä. Kaksi treenikertaa viikossa vähensi aikuisilla ihmisillä kohtalokkaan syövän riskiä 18 prosenttia ja sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 40 prosenttia.

Koti & Asuminen Terveys

Leikkimielisyydestä on etua aikuisena – kuulutko tähän ryhmään?

Optimistinen asenne voi auttaa monia ihmisiä selviämään vaikeista tilanteista, joita elämä välillä heittää heidän eteensä. Nyt tutkijat ovat selvittäneet miten aikuisten leikkimielisyys auttaa ihmisiä selviämään vaikeiden haasteiden ja surullisten sattumusten yli.

Psykologien mukaan aikuisten leikkimielisyydestä on heille etua vaikeissa tilanteissa. Leikkimielisillä ihmisillä on yleensä myös parempi kyky nähdä erilaiset tilanteet monesta eri näkökulmasta, tarkkailla tilannetta monipuolisemmin ja luoda tylsistä tehtävistä ja askareista mielenkiintoisia.

Leikkimielisyys ilmenee aikuisilla Daily Mail -lehden mukaan neljällä eri tavalla.

1. Muihin suuntautuva leikkimielisyys

Nämä ihmiset haluavat saada muut nauramaan ja ovat sen vuoksi yleensä kaveriporukan hauskuuttajia.

2. Huolettoman leikkimielinen asenne elämään

Nämä ihmiset pitävät koko elämää kuin eräänlaisena leikkinä, jota ei sovi ottaa liian vakavasti.

3. Älykkään leikkimielinen

Älykkäällä tavalla leikkimieliset pitävät ideoilla ja ajatuksilla leikittelemisestä ja keksivät tavan, jolla tylsät ja arkipäiväiset asiat pystyy hoitamaan hauskemmin.

4. Hassuttelija

Hassuttelijat ovat yleensä kiinnostuneita oudoista ja epätavallisista asioista. Hassuttelijoita huvittaa eniten pienet ja jokapäiväiset huomiot heidän elämästään ja ympäristöstään.

Viihdeuutiset

Naiset etsivät pornosivuilta varsinkin tätä kategoriaa

Viime vuonna aikuisviihdesivusto teki tutkimuksen, jossa sivusto selvitti millaista aikuisviihdettä naiset ympäri maailmaa katsoivat ja etsivät eniten. Tutkimustuloksista kävi ilmi, että hakusanat lesbian ja anal olivat suosituimmat naiskäyttäjien joukossa.

Lesboseksi on kasvattanut Pornhub-sivuston mukaan suosiotaan naisten keskuudessa enisestään ja naiset etsivät yhä enemmän videoita, joissa on joko pelkkiä naisia tai kolme henkilöä, joista kaksi on naisia ja yksi mies. Kun sivusto keräsi tiedot koko viime vuoden ajalta, kävi ilmi, että varsinkin 18-24 -vuotiaat naiset ovat halukkaita katsomaan lesboseksiä.

18-24 -vuotiaat naiset hakivat lesboseksiä koskevia videoita sivustolta 31 prosenttia enemmän kuin muita kategorioita. 25-34 -vuotiaiden naisten kohdalla hakuja oli 26 prosenttia enemmän kuin muissa kategorioissa. Vasta yli 45-vuotiaat naiset olivat enemmän kiinnostuneita videoista, joissa oli myös miehiä.

Viihdeuutiset

Nyt se on tutkittu: Paljon kiroilevat muita rehellisempiä!

Paljon ärräpäitä suustaan päästelevät ovat päässeet viime aikoina lukemaan useita miellyttäviä uutisia. Kiroilun on muun muassa väitetty viestivän laajemmasta sanavarastosta ja älykkyydestä. He saattavat olla myös keskimääräistä todenmukaisempia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti kiroilevat ovat keskimäärin muita rehellisempiä. Hong Kongin, Maastrichtin, Stanfordin ja Cambridgen yliopistojen tutkijoiden laatima tutkimus julkaistiin Academia-verkkosivulla.

Tutkijat kysyivät 276 kokeeseen osallistuneenlta henkilöltä kuinka usein, miksi ja mitä termejä käyttämällä he kiroilevat. Tämän jälkeen heidän rehellisyyttään selvitettiin persoonallisuustestiin pohjautuvilla kysymyksillä.

Tutkijat kävivät myös läpi 73.789 Facebook-profiilia, selvittäen kuinka paljon käyttäjät kiroilivat ja kuinka rehellisiä he olivat statuspäivityksissään. Lopuksi tutkijat paneutuivat aikaisempiin tilastoihin kiroilusta ja rehellisyydestä Yhdysvaltojen eri osavaltioissa. Tutkimuksen kaikissa osissa kävi selväksi, että rehelliset ihmiset kiroilevat enemmän.

– Mikäli suodatat pois tiettyjä sanoja, suodatat myös sitä mitä sanot. Kerrot todennäköisesti vähemmän asioita mitä ajattelet oikeasti ja enemmän sitä, mitä muut haluavat kuulla, tutkimusta työstänyt David Stilwell kuvailee The Independent-lehdelle.

– Ihminen joka ei suodata pois kirosanoja sanoo todennäköisemmin sen, minkä hän uskoo todeksi. He ovat näin ollen rehellisempiä, mies jatkaa.

Terveys

Tutkijat: Miesten hammashygienia vaikuttaa erektioon

Hampaiden peseminen aamuin illoin on useimmille ihmisille arkipäiväinen itsestäänselvyys. Nyt tutkijat ovat kuitenkin muistuttaneet miehiä siitä, että hampaiden pesemisellä on vaikutuksia myös peniksen toimintaan.

Men’s Health -sivusto kertoo tutkimustuloksesta, jonka mukaan hampaiden pesemisellä on vaikutusta miesten sukupuolielinten toimintaan. Tutkijat olivat huomanneet, että ientulehduksista kärsivillä miehillä oli eniten ongelmia erektion saamisen kanssa.

Tutkijoiden mukaan huono suuhygienia lisää ientulehduksia, jotka vaikuttavat verisuonten toimintaan niinkin kaukana hampaista kuin peniksessä. Ientulehdus huonontaa verisuonten toimintaa ja veren virtausta peniksessä niin paljon, että se vaikuttaa jo erektionkin saamiseen ja ylläpitämiseen negatiivisesti.

Viihdeuutiset

Kissaihmisten seksielämä aktiivista – rakastavat sitomisleikkejä

Kissoja pidetään itsenäisinä ja itsepäisinä lemmikkeinä, jotka tekevät asioita yleensä oman tahtonsa ja mieltymyksensä mukaan. Monesti kissoja rakastavia ihmisiä pidetään sen sijaan yksinäisinä ja hellyydenkipeinä. Nyt on tutkittu, että kissaihmiset saattavat pitää seksielämässään erityisesti alistumisesta ja sitomisesta.

Metro-lehti kertoo uudesta tutkimuksesta, jossa saatiin selville, että ihmiset voivat saada kissoiltaan toksoplasmoosi-nimisen taudin, jonka kissat ovat yleensä saaneet loisilta. Ihmisillä kyseinen tauti saattaa muuttaa seksuaalisia mieltymyksiä siihen suuntaan, että ihmiset alkavat kiihottumaan omasta pelostaan.

Tutkimus tehtiin Slovakiassa 36.500 ihmisellä, joista osalla oli toksoplasmoosi ja osalla ei. Tutkimuksesta kävi ilmi, että ihmiset, jotka kantoivat toksoplasmoosia, kiihottuivat seksuaalisesta alistamisesta, sitomisleikeistä, vaarasta ja pelon tunteesta.

Tutkijan mukaan usammilla ihmisillä on jokin yhteys seksin ja vaaran tunteen välillä, mutta toksiplasmoosista johtuen toisilla ihmisillä tämä yhteys oli suurempi. Kissoilta saatu loinen vaikuttaa ihmisten aivoihin ja käyttäytymiseen niin, että henkilöt kiihottuvat enemmän sitomisesta, väkivallasta ja miesten kohdalla jopa masokismista ja raiskaamisesta.

Fitness Terveys Viihdeuutiset

Ihminen on viisaimmillaan 58 minuuttia liikkumisesta

Ennen tärkeän palaverin tai esitelmän aloittamista kannattaa tehdä pieni liikuntasuoritus. Uuden tutkimuksen myötä on saatu selville, että jo 20 minuuttiakin kestänyt liikuntasuoritus saa tehtyä ihmisestä paljon viisaamman.

Men’s Health -lehti kertoo Michigan State -yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan suoraan liikuntasuorituksen jälkeen ihminen oli kaikkein viisaimmillaan. 20 minuutista tuntiin kestänyt liikuntasuoritus auttoi ihmistä käyttämään aivojaan paremmin ja esimerkiksi muistamaan informaatiota, joka muuten olisi voinut olla muistamiselle liian hankalassa paikassa.

Tutkimusta johtanut Matthew Pontifex sai selville, että ihminen on liikkumisen jälkeen kaikkein viisaimmillaan 58 minuutin ajan suorituksen jälkeen. Tuloksista oli myös luettavissa, että fyysinen aktiivisuus paransi ihmisten pitkäaikaista muistia.

Tutkimuksessa 92 aikuista saivat tehtäväkseen muistaa heille annetun sanalistan sanat. Kun aikuiset testattiin 12 tunnin jälkeen, he suoriutuivat kaikki melko samalla tavalla riippumatta siitä, että makasivatko he sohvalla vai treensivatko he.

Tulos muuttui kuitenkin huomattavasti positiivisempaan suuntaan niillä, jotka olivat treenanneet juuri ennen muistitestiä. Jo kevyt kävelykin auttoi ihmisiä vahvistamaan ja parantamaan heidän muistiaan koetta varten. Tämän tutkimuksen perusteella tutkijat suosittelevat pientä fyysistä rasitusta ennen tärkeää tilannetta, koska silloin ihminen suoriutuu siitä paremmin.

Terveys Viihdeuutiset

Vie lapset ulos päivällä – odottamaton terveysvaikutus paljastui

Vanhempia kehotetaan aina leikkimään lastensa kanssa ulkona tai nukuttamaan vauvat raittiissa ilmassa, koska raikas happi on terveydelle hyväksi. Tämän lisäksi lapset saavat auringosta paljon d-vitamiinia, kuluttavat ulkona energiavarastojaan tehokkaammin ja leikkivät enemmän mielikuvitusta vaativia leikkejä.

Nyt tutkijat ovat huomanneet, että auringosta saatava UVB-säteily vaikuttaa pienillä lapsilla näön kehittymiseen. UVB-säteily auttaa d-vitamiinia imeytymään kehoon, ja Daily Mail -lehden mukaan tutkijat ovat myös saaneet selville, että sama ominaisuus tehosti silmienkin vahvuutta.

UVB-säteily paransi lasten näköä ja vähensi huomattavasti likinäköisyyden riskiä. Ulkona vietetty aika lapsena huomattiin olevan myös suoraan yhteydessä siihen miten hyvä näkö heillä oli myöhemmin elämässään.

UVB-säteilyn kanssa tulee olla varovainen koska se voi ilman auronkorasvan käyttämistä aiheuttaa ihon punoitusta ja palamista, joka voi lopulta johtaa ihosyöpään. Lasten tulisi saada pieninä kuitenkin runsaasti auringonpaistetta, koska se tutkitusti parantaa heidän näköään ja vaikuttaa myös siihen miten hyvä näkö heillä tulee olemaan aikuisiällä.

Ruoka Terveys Viihdeuutiset

Odottamaton laihdutusniksi – arkinen ylijäämäneste tekee ihmeitä

Monet laihdutuskierteeseen jääneet ovat voineet elämänsä aikana joutua kokeilemaan monia erilaisia niksejä painon pudottamiseen. Monien dieettien väitetään toimivan nopeasti, mutta aina näin ei kaikkien toiveikkaiden kohdalla kuitenkaan ole.

Daily Mail -lehti kertoo japanilaisesta tutkimuksesta, jossa on huomattu, että bataattien keitinvedessä on laihduttavia ominaisuuksia. Tutkijat saivat hiirillä tehdyssä kokeessa selville, että keitinveteen irronnut tärkkelys ja proteiini alensivat ruokahalua niin paljon, että sen juomisella oli laihduttava vaikutus.

Tutkijat ovat tutkimuksen lopputuloksesta todella innoissaan ja uskovat, että bataatin keitinvettä tullaan jatkossa käyttämään ja hyödyntämään monilla eri tavoilla. Veteen liuenneet proteiinit eivät pelkästään pudottaneet hiirillä kehon rasvan määrää vaan paransivat myös muun muassa kolesteroli- ja triglyseridiarvoja.

Terveys Viihdeuutiset

Näin paljon halailua ihminen tarvitsee joka päivä

Läheisyys ja halaileminen lievittävät ihmisten stressiä ja auttavat heti oloa mikäli ihminen on alakuloinen. Nyt on huomattu, että läheisyydellä on niin paljon positiivisia vaikutuksia ihmisiin, että ihmisten tulisi päivittäin huolehtia siitä, että he halailevat rakkaitaan riittävän määrän ajallisesti.

Daily Mail -lehden mukaan halaus kestää keskimäärin kolme sekuntia ja ihmiset saavat noin 2,26 halausta päivittäin. Tutkija Jean Smithin mukaan tämä on kuitenkin aivan liian vähän läheisyyttä, koska ihmisten tulisi päivittäin saada halata 15 minuutin ajan, minkä jälkeen he voivat todella kokea läheisyyden tuomia hyviä vaikutuksia elämässään.

Halatessa ja hyväillessä ihmisen keho vapauttaa oksytosiinia, joka viestii aivoille hyvästä olosta. Tämä hormooni poistaa ahdistuneisuutta, rauhoittaa ja saa ihmisen tuntemaan olonsa tyytyväiseksi. Tämän vuoksi ihmisten tulisi yrittää saada 15 minuuttia halailua joka päivä täyttymään.

Yksin asuvien sinkkuihmisten voi olla vaikeaa saada tällaista määrää täyteen ilman kiusallisen pitkiä halauksia, joista toinen osapuoli vaivaantuu. Perheellisten ja parisuhteessa olevien kohdalla määrä on kuitenkin saavutettavissa lapsia ja puolisoaan halaillessa ja hipsutellessa.