Näin Facebook merkitsee jatkossa valeuutiset – totuutta nettiuutisointiin!

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osa mediataloista harjoittaa puolueellista tai jopa valheellista uutisointia. Tällöin medialukutaidon merkitys nousee arvokkaaseen asemaan. Netissä leviää runsaasti tekaistuja tarinoita ja linkkejä, joiden alkuperää tai todenmukaisuutta on toisinaan mahdotonta selvittää.

Facebook osallistuu rehellisen journalismin ja todenmukaisen uutisoinnin valvomiseen. Yhtiön varajohtaja Adam Mosseri on kirjoittanut blogissaan, että Facebookissa voi tulevaisuudessa merkata valeuutiset roskapostien ja virusten tapaan. Ominaisuus helpottaa palvelun käyttäjiä jaettavien linkkien todenperäisyyden ja luotettavuuden arvioimisessa.

Aiemmin nettiuutisten todenperäisyyttä on pyritty selvittämään erilaisten asiaan erikoistuneiden sivustojen kautta. Esimerkiksi huijausviesteihin, valeuutisiin ja virheellisiin väittämiin erikoistunut Snopes on paljastanut useiden viraaliuutisten olleen tekaistuja. Facebook ilmoittaa käyttäjille, mikäli heidän jakamansa linkki tai uutinen on kerännyt kyseenalaista huomiota tai aitousepäilyjä. Ihmiset voivat silti jakaa valeuutisia jatkossakin.