Tutkimus: Vaseliini pienentää vauvojen ihottumariskiä puolella

Terveys · Annukka Heikkilä

Noin 20 prosenttia vauvoista kärsii pienenä ihottumasta. Osalla ihottuma voi mennä lopulta jopa niin pahaksi, että siihen ei saa apua enää perusvoiteista. Atooppinen ekseema on vauvojen ihottumista yleisin ja kehittyy vauvoille jo nopeasti syntymän jälkeen.

Huffington Post -lehti kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan atooppinen ekseema on estettävissä tai vähintäänkin lievennettävissä merkittävästi vauvan ihon rasvaamisella. Vauvan ihottuman lieventäminen ja kuriin saaminen nopeasti on tärkeää, koska atooppinen ekseema voi kroonistua ja kestää läpi elämän, aiheuttaa allergioita, astmaa ja jopa uni- ja painonvaihteluongelmia vanhemmalla iällä.

Northwestern Feinberg -nimisessä lääketieteellisessä oppilaitoksessa Chicagossa on saatu selville, että atooppisen ihon saa kuriin aloittamalla vauvan ihon rasvaaminen jo vastasyntyneestä lähtien. Tutkimuksessa tarkkailtiin 124 vauvaa ja sitä millainen ihonhoito vaikuttaa atooppisen ekseeman lieventämiseen merkittävimmin.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että vaseliinilla vauvan ihoa hoitaneet vanhemmat saivat parhaat tulokset aikaan. Puolen vuoden ajan päivittäin tai vähintään viisi kertaa viikossa vauvan ihon koko vartalon paitsi päänahan rasvaaminen vähensi atooppisen ekseeman muodostumisen riskiä 50 prosentilla.