Tutkimus vahvisti: Äitien aivot pienentyvät esikoisen synnyttyä!

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kokenut yliopistollisen sairaalan kätilö tuumasi ensisynnyttäjälle, että naisten aivot tulevat ulos istukan mukana. Kyseessä oli tietenkin vertauskuva, jonka avulla voi hyvin selittää naisen kehon läpi käymiä muutoksia lapsen saamisen aikana. Fyysisten muutosten lisäksi myös psyykkiset ominaisuudet muuttuvat.

Barcelonan yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan ensisynnyttäjien aivojen harmaa aine vähenee merkittävästi raskauden ja kahden ensimmäisen äitiysvuoden aikana. Aivokudoksen pienentymisen otaksutaan auttavan äitejä, jotta he huolehtisivat paremmin vastasyntyneestä ja vauvan tarpeista. Aivokudosten muutoksia tutkittiin magneettikuvausten avulla.

Tutkimus kesti viisi vuotta. Naisten aivot kuvattiin ennen raskautta ja raskauden jälkeen. Vertailujen perusteella harmaa aine oli vähentynyt ensimmäisen lapsen saaneilla naisilla etenkin niistä aivojen osista, jotka käsittelevät tunteita, ymmärtämistä ja empatiaa. Tutkijoiden mukaan aivot tavallaan hienosäätivät itsensä vauvan tarpeita varten. Kognitiivisissa toimissa ei sen sijaan huomattu eroavaisuuksia.

– Harmaan aineen vähentyminen ei välttämättä tarkoita pahaa. Se voi tarkoittaa aivojen säätämistä äitiyteen ja lapsen hoitamiseen, psykologi Elseline Hoekzema kertoi.

Aivojen muutosten uskotaan johtuvan hormonaalisista tekijöistä. Mitä enemmän äidin aivokudos oli vähentynyt raskauden aikana, sitä kiintyneempi hän oli vauvaansa. Aivot palautuivat ennalleen kahden vuoden kuluttua, mikäli nainen ei tullut uudestaan raskaaksi, Nature Neuroscience raportoi.