Tutkimus: Käyttäjät laiminlyövät iPhonensa uuden mallin ilmestyessä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kun uusi iPhone-malli ilmestyy markkinoille, saattaa aikaisemman version omistajalle tulla mieliteko päivittää vanha puhelin uunituoreeseen laitteeseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan halu vaihtaa uudempaan voi olla jopa niin suuri, että nykyistä puhelintaan saattaa alitajuisesti vahingoittaa.

American Market Associationin julkaisemassa tutkimuksessa kävi ilmi, että monet ihmiset joko tahallaan tai alitajuisesti suhtautuvat nykyiseen älypuhelimeensa huolimattomammin uuden mallin ilmestyessä. Ilmiötä kutsutaan termillä Upgrade effect, eli päivitysvaikutus.

Columbian kauppaoppilaitoksen tutkimuksessa paneuduttiin tietoihin 3 000 hukatusta iPhonesta. Mitä lähemmäs iPhone 5S -mallin julkaisua tultiin, sitä enemmän ihmiset kadottivat iPhone 5 -laitteitaan. Samoin kävi iPhone 5S -mallisille laitteille iPhone 6 -puhelimen julkaisun aikoihin.

Tutkimuksessa käsiteltiin myös 602 älypuhelimen omistajalle tehtyä kyselyä. Mashable-sivuston mukaan siinä selvisi, että käyttäjät laiminlyövät laitteitaan helpommin uuden laitteen ilmestyessä markkinoille.

– Tunnemme syyllisyyttä vaihtaessamme uuteen puhelimeen ilman syytä. Mikäli nykyinen laite on vahingoittunut tai loppuun käytetty, meillä on syy hankkia uusi kännykkä vaikuttamatta tuhlaavalta, tutkimusta tehnyt professori Silvia Belleza kuvailee tiedotteessa.