Järkyttävä paljastus! 2,5 tonnia muovista tehtyä huijausriisiä takavarikoitu

Ruoka Viihdeuutiset · Stara.fi

Uutisoimme marraskuussa verkossa leviävästä videosta, jossa jätemuovista tehdään riisiä edelleen ihmisille ruokana myytäväksi. Tuolloin kyseessä olivat vielä ainoastaan huhut, mutta tällä tietoa ne ovat vahvistuneet todeksi. Nigerian Lagosissa tulliviranomaiset ovat nimittäin takavarikoineet 2.500 kilon erän muovista tehtyä huijausriisiä.

Verkossa levinneissä videoissa on väitetty, että monet ihmiset ovat sairastuneet syötyään muovista tehtyä huijausriisiä. Keinotekoista riisiä väitetään levinneen myös länsimaisille markkinoille. Blue Ocean Network väitti, että kiinalaisen Wuchangin kaupungissa valmistettavasta riisistä jopa valtaosa on peräisin muovijätteestä. Vielä tuolloin nettiväitteitä käsittelevä Snopes-sivusto kirjoitti, että kyseessä oli vain urbaani legenda. Snopes oli kuitenkin mahdollisesti väärässä.

BBC:n ja uutistoimisto AFP:n mukaan huijausriisiä on ulkoisesti vaikea erottaa aidosta riisistä. Eron huomaa vasta kemiallisesta tuoksusta. Keitettäessä tulos on aitoa riisiä tahmaisempi. 102 säkillistä muoviriisiä oli salakuljetettu Kiinasta Nigeriaan voittojen toivossa, sillä maassa ruoan hinta on ollut viime aikoina kovassa nousussa.

– Kuka tämän huijausriisin on tehnytkään, on hän tehnyt todella hyvää työtä. Ensivaikutelma olisi mennyt minuun täydestä. En osannut erottaa niitä aidoista, kun riisinjyvät kulkivat sormieni läpi. En huomannut mitään tavallisesta poikkeavaa, BBC:n Nigerian kirjeenvaihtaja Martin Patience kertoi.

Viranomaiset pääsivät huijareiden jäljille yleisövihjeen perusteella. Parhaillaan Nigeriassa pyritään selvittämään huijausriisin koostumusta. Tulosten pitäisi tulla tänään tiistaina. Maan terveysministeri Isaac Adewole kiirehti jouluna kiistämään väitteet muoviriisistä, sillä hänen mukaansa sellaisesta ei ole todisteita. Tarkempien laboratoriotutkimusten pitäisi valmistua tällä viikolla.