Unohda kasvisten keittäminen – tämä valmistustapa on terveellisempi

Ruoka Terveys · Annukka Heikkilä

Moni voisi maalaisjärkeä käyttämällä ajatella, että kasviksien valmistamisessa ja kypsentämisessä keittäminen ja höyryttäminen ovat kaikista terveellisimmät vaihtoehdot, koska niissä ei käytetä rasvaa. Asiantuntijat ovat kuitenkin nyt kertoneet, että keittäminen ei olekaan paras vaihtoehto kasviksille.

Daily Mail -lehti kertoo Food Chemistryn julkaisemasta tutkimuksesta, jossa saatiin selville, että esimerkiksi perunan, tomaatin ja munakoison syöminen paistettuna on terveellisempää kuin se, että ne syödään keittämisen jälkeen. Tämä ei johtunut pelkästään kypsentämismenetelmästä vaan paistamisessa käytetystä oliiviöljystä.

Tutkija Cristina Samaniego Sánchezin mukaan tulos johtuu siitä, että paistamisen yhteydessä käytetty oliiviöljy siirtää ja vahvistaa kasviksissa terveydelle hyödyllisiä fenolisia yhdisteitä. Fenolisien yhdisteiden vahvistuminen huomattiin etenkin perunassa, tomaatissa ja munakoisossa. Fenoliset yhdisteet auttavat ihmisten elimistöä ehkäisemään syöpää, diabetesta ja sokeuteen johtavaa verkkokalvon rappeumaa.