Vietä aikaa äitisi kanssa – pidentää hänen elinikäänsä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Äidit. Nuo arjen sankarit ja yhteiskunnan kulmakivet. Lapsensa suojelijat ja maailmalle valmistajat. Lasten tulisi kunnioittaa omaa äitiään ja pitää häneen mahdollisuuksien puitteissa yhteyttä. Parhaimmassa tapauksessa omasta äidistä voi tulla parhaista parhain ystävä.

Kalifornian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yksinäiset äidit kuolevat ikätovereitaan aiemmin. Tutkimuksessa tarkasteltiin 1.600 äidin hyvinvointia ja elinikää. Pääosaan nousi naisten sosiaalinen elämä.

Tutkimukseen osallistuneet äidit olivat keskimäärin 71-vuotiaita. Yksinäisyys nosti naisten kuolleisuutta enemmän kuin sosiaalinen status tai terveydentila. Vanhustenhoitoon erikoistunut geriatrinen sairaanhoitaja Barbara Moscowitz tietää, että äidit ovat aina olleet lapsilleen korvaamattomia, eikä heidän arvostamisen tarve poistu ikääntyessä, New York Times uutisoi.

Ikääntyneiden henkilöiden kanssa voi muodostaa vankkoja ystävyyssuhteita. Yleensä heidän tietämyksensä ja kokemuksensa tuovat suhteeseen suurta viisautta, jota ei löydy nuoremmista kaveriporukoista. Viettäkää siis laatuaikaa vanhempienne ja isovanhempienne kanssa. He ovat sen ansainneet.