Barack Obama armahti Wikileaks-vuodosta 35 vuodeksi tuomitun

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen historian suurimpiin lukeutuva tietovuoto tapahtui vuonna 2010, kun Bradley Manning antoi Wikileaks-palvelulle suuren määrän salaiseksi luokiteltuja tiedostoja. Hänet tuomittiin 35 vuodeksi vankeuteen, mutta nyt presidentti Barack Obama on ilmoittanut vapauttavansa hänet.

Alunperin Manningin oli määrä vapautua vasta vuonna 2045, mutta nyt hän kävelee vankilasta ulos vapaana jo 17. toukokuuta 2017, New York Times uutisoi.

Sukupuolensa vankeusaikana Bradley Manningista Chelsea Manningiksi korjannut tietovuotaja on yrittänyt Kansasin Fort Leavenworthissa sijaitsevassa vankilassa kaksi kertaa itsemurhaa ja ollut myös nälkälakossa. Hänen ennenaikaista vapauttamistaan on vaadittu laajasti.

Presidentti Obama ilmoitti Manningin vapauttamisesta vain kolme päivää ennen seuraajansa Donald Trumpin virkaanastujaisia 20. tammikuuta.

Toinen merkittävä tietovuotaja Edward Snowden on asunut jo vuosia maanpaossa Moskovassa, Venäjällä. Armahduksesta voi olla tulossa ongelma Wikileaksin perustaja Julian Assangelle, sillä hän ilmoitti taannoin antautuvansa viranomaisille, jos presidentti armahtaa Manningin.