Kahvilla merkittäviä terveysvaikutuksia – pienentää monien tautien riskiä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Runsaasti kahvia kuluttaville on tiedossa jälleen hyviä uutisia. Kahvin juomisen kerrotaan nimittäin ehkäisevän monia vakavia tauteja ja näin ollen johtavan pidempään ikään.

Stanfordin yliopiston immunologian osaston tutkimuksessa huomattiin, että kahvin juominen saattaa vähentää kroonisen tulehduksen riskiä. Matala-asteisen kroonisen tulehduksen tiedetään olevan osatekijä muun muassa syövässä, Alzheimerin taudissa, sepelvaltiomotaudissa, diabeteksessa ja aivoninfarkteissa.

Tutkimuksessa analysoitiin verinäytteitä 100 nuorelta ja vanhalta ihmisiltä. Vanhemmissa ihmisissä esiintyi enemmän merkkejä kroonisesta tulehduksesta, mikä ei tullut tutkijoille yllätyksenä. Runsaasti kahvia juovilla krooninen tulehdus näytti kuitenkin olevan harvinaisempaa.

Seuraavaksi Stanfordin professori David Furnan aikoo Time-lehden mukaan laajentaa tutkimusta. Tavoitteena on tutkia 1 000 ihmisen immuunijärjestelmää. Sen pohjalta voitaisiin luoda viiteraja, jonka avulla ihmiset voisivat selvittää onko heillä riski sairastua kroonisen tulehduksen aiheuttamiin tauteihin.