Opiskelijat valmistivat olutta 5 000 vuotta vanhan reseptin pohjalta

Ruoka · Tim Isokivi

Monet nuoret ovat kokeilleet alkoholijuomien valmistamista itse, mutta Stanfordin yliopiston opiskelijoiden tapauksessa lopputuloksena ei syntynyt tyypillistä kiljua tai kotiviiniä. He valmistivat professorinsa johdolla olutta 5 000 vuotta vanhan reseptin pohjalta.

Standfordin yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään oluen reseptin analysoimalla muinaisen kiinalaisen suppilon pinnalle kertyneitä jäämiä. Oluen valmistukseen käytettiin muun muassa ohraa, kirjodurran hirssiä ja jobinkyynelheinää.

Lopputuloksena syntyneet oluet maistuivat erilaiselta, sillä kaikki sitä valmistaneet käyttivät erilaisia viljoja. Juomien makua yhdisti kuitenkin niiden happamuus.

Olut juotiin pilleillä, sillä muinaiset kiinalaiset eivät suodattaneet aineksia pois juomasta. Tämän vuoksi muinainen olut oli koostumukseltaan puuromaista ja maistui nykyistä makeammalta sekä hedelmäisemmältä.