Tutkimus vahvisti: Ensimmäiset lapset muita älykkäämpiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sisarukset saattavat vertailla toisiaan keskenään ja kilpailla elämänsä saavutuksilla. Edinburghin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ensimmäisenä syntyneet lapset saavuttuvat yksivuotiaana korkeampia tuloksia älykkyysosamäärätesteissä kuin nuoremmat sisaruksensa. Syy saattaa olla vanhempien tarjoamassa läsnäolossa ja tuessa.

Journal of Human Resources -nimisessä julkaisussa on esitelty analyysi, jota varten on tutkittu 5.000 lapsen elinkaarta syntymästä 14-vuotiaaksi saakka. Sen jälkeen on arvioitu perheen taustoja ja taloudellista asemaa. Lapsille tehtiin älykkyyttä mittaava testi kahden vuoden välein.

Samassa tutkimuksessa selvisi, että äidit ottavat enemmän riskejä raskausaikana myöhemmin syntyvien lasten kanssa. Lisäksi vanhemmat pystyivät tarjoamaan nuoremmille sisaruksille vähemmän älyä kehittävää toimintaa, kuten lukemista, askartelua ja instrumettien soittamista. Ensimmäinen lapsi saa toisin sanoen enemmän huomiota.

– Uskomme, että vanhempien muuttuva käyttäytyminen vaikuttaa ihmisten eroihin syntymäjärjestyksen mukaan esimerkiksi koulutuksen ja työllistymisen suhteen, Edinburghin yliopiston tutkija Ana Nuevo-Chiquero kommentoi yliopiston sivustolla.