Tutkimus vahvisti: Nuoret kuskit vaarallisimpia liikenteessä!

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen liikenneturvallisuusvirasto on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan peräti 88 prosenttia 19–24-vuotiaista autonkuljettajista käyttäytyy riskialttiisti liikenteessä. Nuoret tekstaavat ajon aikana, ajavat punaisia päin ja ajavat ylinopeutta. Tutkimukseen osallistui 2.511 kuljettajaa.

USA Today julkaisee Yhdysvaltojen liikenneturvallisuusviraston laatiman raportin, jonka mukaan nuoret kuljettajat tekstaavat ratin takana peräti puolet enemmän kuin heitä vanhemmat kuljettajat. Osa nuorista ajattelee, että huomion herpaantuminen liikenteestä on normaalia.

Liikenneturvan mukaan Suomessa tapahtui vuonna 2016 kaikkiaan 4.709 henkilövahinkoihin johtanutta liikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 240 ihmistä. Suomessa nuorten liikennekuolemien määrä on laskenut yli kolmanneksella viimeisen kymmenen vuoden aikana. Silti joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori.

Nuorilla kuljettajilla on muuhun väestöön suhteutettuna yli kolminkertainen kuolemanriski. Suurin osa kohtalokkaista onnettomuuksista tapahtuu viikonloppuisin yöaikaan, etenkin kesälauantaisin. Nuorille on tyypillistä ottaa liikenteessä turhia riskejä ja arvioida omaa ajotaitoaan paremmaksi.

Kuolleet nuoret tienkäyttäjäryhmittäin vuosina 2013-2015 (keskiarvo). Liikenneturva.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.