Harvinainen jättiläismato saalistettiin ensikerran elävänä – näky kuin kauhuelokuvasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat löytäneet ensimmäistä kertaa harvinaisen jättiläislaivamadon elävänä. Nilviäisen olemassaolosta on tiedetty jo vuosien ajan, mutta vasta nyt lajin elossa olevaa yksilöä on päästy tutkimaan.

Jättiläislaivamato voi kasvaa jopa puolitoista metriä pitkäksi. Se viettää elämänsä kovan kuoren sisällä, pää alaspäin mutaan hautautuneena. Elävä yksilö löydettiin osittain vahingossa Filippiineiltä tutkija Daniel Distelin tiimin toimesta.

Eläviä jättiläismatoja on sittemmin löytynyt viisi kappaletta. Tutkijat pitävät kuitenkin niiden tarkan elinpaikan toistaiseksi salaisuutena. Matojen kuoria on tavattu ympäri maailman, mutta BBC:n mukaan ei ole tiedossa kuinka paljon matoja esiintyy nykyään luonnossa.

Jättiläislaivamadon tutkimista päästään seuraamaan verkossa levinneellä videolla. Olento saattaa näyttää limaisen olemuksensa ansiosta kuin suoraan kauhuelokuvasta peräisin olevalta, mutta biologeille elävä yksilö on kuin kultakaivos.