Arman Alizad tämän illan koskettavasta jaksostaan: ”Hänellä on sisällään 40 eri persoonaa”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Televisiotähti Arman Alizadin suosittu Arman Pohjantähden alla -dokumenttisarjan kosketti viime viikolla suomalaisia käsittelemällä lastensuojelua, ja tänään tiistaina vuorossa on dokumentaarinen katsaus mielenterveystyöhön. Illan jaksossa kohdataan muun muassa henkilö, jolla on kymmeniä eri persoonia.

– Yhteiskunta kasvattaa meitä siten, että yhteiskunta toimisi tietyllä tavalla ja että me käyttäydytään tietyllä tavalla. Kaikki siitä poikkeava on se mitä pelätään ja pidetään epänormaalina, hulluutena tai illuusiona. Mielenterveyskuntoutujien maailman on sellainen, jota moni ei osaa ottaa vastaan, Arman Alizad kertoi Staralle.

– Meillä on jaksossa traumataustainen dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä kärsivä ihminen, jolla on diagnosoitu 40 persoonaa. Hänellä on sisällään 40 eri persoonaa, joilla kaikilla on omat tarpeensa ja oma elämä. Persoonat tulevat esiin eri tilanteissa. Ne ovat kaikki erilaisia ja ovat eri aikakausilta hänen elämästään. Osa persoonista on lapsia.

– Kun siellä on lapsia, niiden täytyy päästä ulos muutaman kerran viikossa, koska muuten ne pakkautuvat ihmisen sisään. Pääsin tapaamaan yhden niistä lapsista ja lukenut sille iltasadun. Kun hän muuttuu lapseksi, niin eleet ja ääni muuttuvat, kaikki muuttuu. Ihminen ei pysty esimerkiksi menemään silmien laserleikkaukseen, koska ei tiedetä kuka näistä persoonista kulloinkin katsoo.

Suomalaisiin ilmiöihin syventyminen on vaatinut Alizadilta myös veronsa.

– Onhan tämä raskasta. Nämä ovat sellaisia asioita, että jos ne ottaa väärällä tavalla, niin ne hajottaa. En tiedä olisiko siitä edes paluuta. Ne ovat ihan helvetin raskaita. Mä olen se ämpäri, johon kaadetaan kaikki se raskaus mitä maailmassa tapahtuu, Alizad kertoi.

Arman Pohjantähden alla on Arman Alizadin keskustelua herättänyt dokumenttisarja Suomesta ja suomalaisuudesta. Sarja tarkastelee yhteiskuntamme ajankohtaisia aiheita, jotka puhuttelevat ja pelottavat. Avausjaksossa käsitellään romanien kouluttautumista, työntekoa ja sopeutumista nyky-yhteiskuntaan. Sarjan muissa tulevissa jaksoissa käsitellään muun muassa Suviseuroja, alkoholikulttuuria, somenuoria, sotaveteraaneja ja poliisivoimia.