Parisuhdevalmentaja paljasti 7 syytä eroon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Noin puolet avioliitoista päättyy avioeroon. Tavallisimmat eron syyt ovat pettäminen, taloudellinen epävarmuus, riippuvuudet ja epärehellisyys. Toisinaan rakkaus voi kuihtua mitättömiltä tuntuvien asioiden vuoksi. Avioliittoa pitää huoltaa ja sen eteen on nähtävä vaivaa. Rakkaus on kuin kasvi, joka vaatii jatkuvaa kastelua hyvin voidakseen ja kasvaakseen.

Parisuhdevalmentaja Jessica Elizabeth Opert kertoo Men’s Healthille lontoolaisten asiakkaidensa yllättyvän, kun hän kertoo pariskunnan viileiden välien johtuvan pienistä ja arkipäiväisistä asioista. Nämä asiat saattavat vaikuttaa häiritsevästi kumppanusten väliseen viestintään ja kommunikointiin. Parisuhteeseen kannattaa panostaa jo ennen ongelmien syntymistä.

Yhdessä olevien ihmisten tulee katsoa toisiaan silmiin. Puhelimen tai television sijaan olisi oivallista panostaa katsekontaktiin keskustellessa. Oman rakkaan silmiä katsellessa voi huomata rakastuvansa yhä uudelleen ja uudelleen. Hän on elävä ihminen, ja ansaitsee koneita ja laitteita enemmän huomiota.

Riidat kuuluvat terveeseen parisuhteeseen, joten kumppanukset voivat onnitella toisiaan seuraavan kerran tiskeistä tapellessaan. Tärkeintä riitelemisessä on se, kuinka pariskunta selvittää ongelmat ja sopii riidat. He oppivat kommunikoimaan paremmin, kun kiistoja aiheuttavat epäkohdat puidaan asiallisesti älyttömän huutamisen tai vaivaannuttavan mykkäkoulun sijaan.

Arkirutiinien pyöriessä pariskuntien välinen kommunikointi saattaa keskittyä liiaksi siihen, mitä ruokaa he ostavat kaupasta tai onko koirat käytetty lenkillä. Tällöin rakkausliitosta tulee enemmän ystävyyden kaltainen ja aviopari on kuin saman katon alla elävät kämppikset. Liitossa tulisi olla aidosti kiinnostunut toisen kuulumisista ja siitä, että parisuhteessa on lujaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Seksin avulla pariskunta lähenee yleensä luonnollisesti.

Osa ihmisistä kulkee jatkuvasti puhelin kourassa. Sosiaaliseen mediaan voi jäädä koukkuun ja sen liiallisesta käyttämisestä on tullut yksi nykyajan yleisistä eron syistä. Ruutuaika vie runsaasti aikaa rakkaudelta. Kun kumppani on lähellä, on parempi olla läsnä kuin pelkästään paikalla.

Viidenkympin kriisi saattaa ajaa ihmisiä toteuttamaan elämässään asioita, jotka aiemmin ovat olleet heille epätyypillisiä. Tilastojen perusteella yli 50-vuotiaiden eroprosentit ovat kasvaneet. Yleensä syynä on toisen osapuolen halu toteuttaa unelmia, joihin entinen kumppani ei enää kuulu. Tällöin olisi tärkeää osata tehdä kompromisseja ja toteuttaa unelmia yhdessä.

Toisinaan suhde elää pelkästään yksipuolisesti toisen kumppanin ehdoilla. Tällöin aviopuolisonsa eteen kaiken antava ja tekevä henkilö voi menettää kosketuksen omaan arvoonsa. Kun pariskunta viettää liikaa aikaa keskenään, eivät he enää osaa olla yksin. Siten syntyy helposti myös kriisejä, joten oma aika on erityisen tärkeää.

Karu totuus on myös se, että lapset saattavat olla eron syynä. Osa aikuisista pysyy yhdessä ja perheenä pelkästään lasten takia. Tilanne menee ongelmalliseksi silloin, jos lapsi on ainoa yhteinen asia avioliitossa. Kaikki aika ja energia panostetaan lapsiin, eikä vanhemmilla ole ollenkaan yhteistä aikaa. He kadottavat parisuhteensa ja kosketuksen minäänsä.