Pussillinen kuupölyä huutokaupataan – hinta nousemassa pilviin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASAn kuulennoilla olleet astronautit toivat mukanaan useita näytteitä Kuun maaperästä. Nyt Sotheby’s -huutokauppa tarjoaa mahdollisuuden ostaa pussillisen kuupölyä itselleen, mikäli tililtä löytyy muutama miljoona euroa ylimääräistä rahaa.

Huutokaupattava kuupöly on peräisin Apollo 11 -kuulennolta vuodelta 1969. Astronautti Neil Armstrong täytti pussin Kuusta peräisin olleilla kivillä, jotka toimitettiin myöhemmin NASAn tutkijoille. Kivet poistettiin pussista, mutta pussi ja sen pohjalle jääneet pölyt katosivat.

Pussi päätyi myöhemmin chicagolaiselle asianajajalle Nancy Lee Carlsonille, joka osti sen 995 dollarilla. Hän yritti selvittää NASAlta pussin aitoutta, mutta avaruusjärjestö ilmoittikin sen kuuluvan heille. Carlson sai kuitenkin kuupölynsä takaisin pitkän oikeusprosessin jälkeen.

Huffpost-lehden mukaan Sotheby’s on kuvaillut pussia tärkeimmäksi avaruusaiheiseksi esineeksi, joka on koskaan ilmestynyt huutokaupattavaksi. Sen arvioidaan menevän kaupaksi jopa neljän miljoonana dollarin hintaan. NASA ei ole asiasta innoissaan, sillä avaruushallinnon mukaan pussi kuuluisi museoon yksityisen keräilijän kokoelmien sijaan.