Positiivinen ajattelu kunniaan – lievittää stressiä ja parantaa oloa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vaikka on olemassa sanonta, että pessimisti ei pety koskaan, ovat positiivisella elämänasenteella varustetut ihmiset kaikkien tutkimusten ja mittareiden mukaan onnellisempia. Alakulon voi kääntää iloksi posiitivisen ajattelun avulla.

Rutgersin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan onnellisten muistojen ja iloisten asioiden ajatteleminen vähentää ihmiskehon stressihormonien tasoa. Tutkimukseen osallistui 134 vapaaehtoista. Osallistujat upottivat kätensä jääkylmään veteen ja sen jälkeen heidän käskettiin ajatella hauskoja asioita, kuten huvipuistomatkaa, Valitut Palat uutisoi.

Tulosten mukaan iloisia asioita ajattelevien stressihormonitasot olivat testin aikana 15 prosenttia matalemmalla kuin heidän, jotka ajattelivat asioita neutraalisti. Tutkimus toistettiin myöhemmin ja tällöin osallistujien aivot skannattiin. Aivokuvien perusteella onnellisia asioita ajattelevien aivoissa oli aktiivisuutta etenkin niillä alueilla, jotka liittyvät emotionaaliseen säätelyyn ja kognitiiviseen kontrollointiin.