Mikä jättiläinen! Microsoft-miljardöörin yhtiöltä kehitti maailman suurimman lentokoneen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Microsoftin toinen perustaja Paul Allen perusti vuonna 2010 Stratolaunch Systems -yhtiön. Nyt avaruusalan yhtiö on esitellyt kehittelemäänsä lentokonetta, jonka on kuvailtu olevan suurin laatuaan.

Stratolaunch-koneen siipien kärkiväli on 117 metriä, ja se painaa yli 220 tonnia. Kuudella Boeing 747 -suihkumoottorilla varustettu lentokone on suunniteltu sateliittien laukaisuun kertoradalle. Ideana on, että koneen keskiosaan voidaan liittää yläilmoista avaruuteen laukaistava pieni kantoraketti.

Koneen täytyy ennen neitsytlentoaan käydä läpi vielä polttoaine- ja moottorikokeita. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, tulee se lähivuosina laukaisemaan Orbital ATK Pegasus XL -raketin kiertoradalle.

– Tämä lentokone on ensimäinen laatuaan, joten tulemme ahkerasti testaamaan sitä. Lentäjiemme ja työryhmämme turvallisuus priorisoidaksemme lentäjiemme ja työntekijöidemme turvallisuuden, Stratolaunc Systemsin toimitusjohtaja Jean Floyd kuvailee tiedotteessa.