Tutkimus vahvisti: Avioliitto ja vanhemmuus lihottavat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yli vuosikymmenen ajan kestäneen tutkimuksen mukaan avioliitossa elävät miehet ovat muita lihavempia. Yhtenä syynä on muun muassa perheenlisäys, jonka saamisen jälkeen vanhemmat saattavat kerätä elopainoa vyötärölleen helpommin esimerkiksi väsymyksen ja kiireen takia.

Bathin yliopiston johtajakoulutus tutki dataa, jossa oli seurattu 9.000 miehen painoindeksiä yli kymmenen vuoden ajan. Tulokset osoittivat, että avioliitossa eläneiden miesten vyötärönympärys ja elopaino olivat sinkkumiehiä suuremmat. Sama tutkimus kuitenkin osoitti, että painoideksi tasottui mahdollisen avioeron jälkeen matalammaksi.

Tutkimus puoltaa mielikuvaa, jonka mukaan parisuhde lihottaa. Puolison löytymisen jälkeen ei välttämättä kiinnitetä enää yhtä paljon huomiota omaan ulkonäköön ja ruoka-ajoista tulee olennainen osa elämää. Lisäksi pariskunnat saattavat nauttia paremmasta taloudesta ja sen johdosta myös runsaammasta ja epäterveellisemmästä ruokavaliosta.