Tutkimus: Keskeytetty yhdyntä onkin tehokas ehkäisykeino

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan kondomit ovat yleisin ehkäisykeino amerikkalaisten keskuudessa. Silti 60 prosenttia suosii ehkäisykeinona keskeytettyä yhdyntää.

CDC:n raportin mukaan Yhdysvaltojen teiniraskauksien määrä on ennätyksellisen pieni. Syynä on se, että lähes kaikki teini-ikäiset ja seksiä säännöllisesti harrastavat naiset käyttävät nykyisin ehkäisyä. Kondomit ja e-pillerit ovat suosituimpien ehkäisymenetelmien joukossa, mutta suuri osa suosii parisuhteessa myös kesketettyä yhdyntää.

Keskeytetty yhdyntä tarkoittaa sitä, että mieskumppani ei laukea naisen sisään. Siemensyöksy ohjataan muualle kuin vaginaan, jolloin hedelmöittymistä ei tapahtu yhtä suurella varmuudella. Princetonin yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan ainoastaan neljä prosenttia naisista voi tulla raskaaksi vuoden aikana keskeytettyä yhdyntää ainoana ehkäisykeinona käyttäen.

Ilmiö ei rajoitu pelkästään teini-ikäisiin, sillä 60 prosenttia 15–44-vuotiaista seksiä harrastaneista henkilöistä on käyttänyt keskeytettyä yhdyntää ehkäisykeinona. Ulos vetämisessä on kuitenkin riskinä se, että mies ei kontrolloi omaa siemensyöksyään tarpeeksi hyvin. Keskeytetty yhdyntä ei myöskään suojaa sukupuolitaudeilta.