Viiniä valmistettu kauemmin kuin on luultu – arkeologit löysivät 6 000 vuotta vanhoja viinijäämiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat löytäneet Italian Sisiliassa sijaitsevasta luolasta löydöksen, joka muuttaa käsitystä viinin historiasta. Sen perusteella viiniä on käytetty pidempään kuin aikaisemmin luultiin.

Luolasta löydetystä kuusi tuhatta vuotta vanhasta saviastiasta löydettiin jäänteitä viinihaposta ja natriumsuolasta, mitkä viittaavat sen sisältäneen viiniä. Tutkijat uskovat sen tarkoittavan että viiniä valmistettiin alueella noin neljä 4 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Aikaisemmin on luultu, että viinin valmistus alkoi alueella bronssikaudella noin 1 300 – 1 100 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. South Floridan yliopiston tutkija Davide Tanas uskoo, että viini on jätetty luolaan uhrauksena maanalaisille jumalille.

– Monte Kronion luola toimi palvontapaikkana esihistoriallisesta ajasta klassisiin aikoihin. Tällä löydöksellä on tärkeitä arkeologisia ja historiallisia merkityksiä, Tanas kuvaili CNN-uutissivustolle.