Päivi Räsänen haluaa kieltää keskioluen myynnin kaupoissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen alkoholipolitiikka on ollut kovasti esillä sen jälkeen, kun Stara paljasti Keskustan haluavan kieltää keskioluen myynnin kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Nyt Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on tehnyt lakiesityksen samasta asiasta.

Räsänen jättää lakialoitteen eduskunnan käsiteltäväksi ensi tiistaina. Hän esittää, että kaupoissa saisi jatkossa myydä vain 3,5-prosenttisia alkoholijuomia. Keskioluessa ja siidereissä alkoholia on yleensä 4,7 prosenttia, joten esityksen mennessä läpi niitä saisi myydä ainoastaan Alkoissa.

Räsänen perustelee esitystään sillä, että tavoitteena on alkoholin kulutusta ohjaamalla ehkäistä alkoholipitoisista aineista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Hän ei ole kuitenkaan mitä ilmeisimmin ottanut huomioon alati kasvaneen matkustajatuonnin merkitystä, sillä jo nyt alkoholia tuodaan Virosta Suomeen laivalastillisia päivittäin. Matkustajatuonnissa tulot valuvat Viroon, vaikka ongelmat jäävät Suomeen.

Päivi Räsäsen esitys on päinvastainen hallituksen esityksen kanssa, sillä Keskustan taannoisesta vastustelusta huolimatta hallitus on parhaillaan nostamassa korkeinta sallittua alkoholiprosenttia ja luopumassa valmistustaparajoitteesta. Vähittäiskaupassa myytävälle alkoholille esitetään 5,5 prosentin ylärajaa. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi lonkeron saapumista myyntiin kauppoihin ja kioskeihin.