Huolestuttava ilmiö: Nuoret avioparit hylkäävät seksin – avioliitot päätyvät eroon

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Parisuhdeterapeutti Fran Walfish kertoo, että 80 prosenttia hänen vastaanotolleen saapuvista 20–40-vuotiaista aviopareista elää täysin seksittömässä parisuhteessa. Toisin sanoen aikuisten seksielämä on hakoteillä, mikä saattaa olla suurena osasyynä myös muihin parin kohtaamiin ongelmiin ja erotilastoihin.

Seksin voimaa ei voi vähätellä. Ei ole helpompaa, edullisempaa, tehokkaampaa ja nautinnollisempaa tapaa saavuttaa yhtä runsaasti hyvinvointia ja mielihyvähormoneja kahden toisiaan rakastavan ihmisen välille. Olipa kyseessä ruokatunnin aikana järjestetyt seksitreffit, aamuiset pikapanot ennen lasten heräämistä tai pitkät ja koko viikonlopun ajan kestävät romanttiset roihahdukset, ovat kaikki aktin muodot yhtä tärkeitä suhteen hyvinvoinnille. Seksi lähentää, yhdistää ja voimistaa rakkautta.

Popsugarille raportoinut parisuhdeterapeutti tietää, että avioparit saattavat ikään kuin kadottaa rakastelemisen taidon, vaikka heidän suhteensa olisikin aikoinaan ollut viriili. Osa nuorista ja naimisissa olevista pariskunnista yksinkertaisesti lopettaa seksin ja kaikki muu tekeminen menee tärkeysjärjestyksessä erotiikan edelle. Vauva, työpaineet tai taloushuolet saattavat olla isona tekijänä seksittömälle liitolle. Terapeuttien mukaan suurin syy on kuitenkin kommunikoimisessa. Seksitön liitto johtaa yleensä aina avioeroon.