Merestä löydettiin mustekalojen kaupunki – tutkijat ihmeissään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mustekalojen tiedetään olevan älykkäitä olentoja, mutta järin sosiaalisina eläiminä niitä ei ole tähän asti pidetty. Tuore löydös saattaa kuitenkin muuttaa tutkijoiden käsitystä eläinten käyttäytymisestä.

Australian Jervis Baysta on löydetty mustekalojen kaupungiksi kutsuttu yhteisö, jossa 10-15 niveljalkaista elää keskenään. Octlantis-nimen saanut kylä koostuu pääasiassa hylätyistä simpukoiden kuorista.

Kyseessä ei ole ensimmäinen löydetty mustekalakaupunki. Edellinen, Octopolis-nimen saanit yhteisö löydettiin läheltä Jervis Bayta vuonna 2009.

Löydökset ovat hämmästttäneet tutkijoita, sillä mustekaloja ei ole aikaisemmin pidetty laumaeläiminä. Alaskan yliopiston professori David Scheel kertoo Quartz-sivustolle mustekalayhteisön osoittavan, että oikeissa olosuhteissa erakkoinakin tunnetut eliölajit saattavat osoittaa merkkejä monimutkaisesta sosiaalisesta käyttäytymisestä.

Elämä Octlantiksessa ei kuitenkaan ole aina helppoa. Vaikka ruokaa on runsaasti, houkuttelee kaupungin vilkas elämä paikalle myös saalistajia. Lisäksi urosmustekalat viettävät paljon aikaa jahtaamalla toisiaan, mikä hämmentää tutkijoita.