Seksitaudit leviävät nyt ennätysnopeasti – käytä kondomia!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sukupuolitaudit ovat yleistyneet Suomessa huolestuttavan paljon. Sairaudet ovat yleistyneet myös muualla maailmassa, ja yhtenä syynä pidetään nykyistä treffailukulttuuria. Sukupuolitaudit hoidetaan perinteisesti antibiootilla, mutta osa taudeista on kehittänyt vastustuskyvyn lääkkeille.

Kondomi on ainoa suoja sukupuolitaudeilta. Kerroimme äskettäin, että neljäosa miehistä luottaa tuuriinsa satunnaisen seksikumppanin kanssa vehtaillessaan ja jättää kondomin pois yhdynnässä. Seurauksia voidaan lukea nyt uutisista, sillä sukupuolitaudit ovat yleistyneet räjähdysmäisesti Suomessa ja muissa länsimaissa.

Ihmisillä todetaan yhä enemmän klamydia- ja tippuritartuntoja. Helsingin Sanomat uutisoi äskettäin, että tippuritartuntoja on todettu Suomessa tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tautiin sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa – ja tämä luku on ainoastaan hoitoon hakeutuneiden perusteella laskettu otanta. Tippurissa ei välttämättä ole oireita, joten moni voi sairastaa sitä tietämättään.

Kalifornian yliopiston tohtori Ian Holloway kertoi CBCNewsille taannoin, että sukupuolitautien leviämisestä on helppo syyttää treffisovelluksia ja niiden kautta syntynyttä kulttuuria satunnaiseen seksiin liittyen. Ei ole kuitenkaan olemassa varmaa dataa osoittamaan, että juuri treffailukulttuuri olisi syynä seksitautien yleistymiseen. Moni kuitenkin laskee, että yksi plus yksi on kaksi. Sitä ei kuitenkaan voi hyväksyä, että jättää kondomin pois uuden tai jopa tuntemattoman kumppanin kanssa.