Uskollisten miesten aivotoiminta eroaa uskottomista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisten pettämishalua on perusteltu muun muassa lajin luonnollisella käyttäytymisellä ja eri yksilöiden suuremmalla dopamiinin tarpeella. Nyt on vertailtu yksiavioisten miesten aivotoimintaa herkemmin pettävien herrojen kanssa.

Archives of Sexual Behavior -julkaisu on esitellyt tutkimuksen, jonka mukaan yksiavioisten miesten aivotoiminta poikkeaa suuresti löyhemmällä moraalilla sitoutumiseen suhtautuvien miesten kanssa. Aivotoimintoja skannatessa ilmeni, että uskolliset miehet suhtautuvat eri tavalla romantiikkaan – ja siten ilmeisesti myös yksiavioisuuteen.

Tutkimukseen osallistui 20 miestä, joista puolet määritteli itsensä yksiavioiseksi. Heillä oli ollut elämän aikana hyvin vähän seksikumppaneita ja fantasioiden kohteena oli yleensä oma kumppani. Toiset kymmenen miestä tunnusti pettäneensä aiemmissa suhteissaan ja harrastaneensa seksiä useamman naisen kanssa elämänsä aikana. Kaikille testiin osallistuneille näytettiin kolmenlaisia valokuvia, seksikkäitä, romanttisia ja neutraaleja.

Aivokuvien perusteella tutkijat huomasivat, että miesten aivot reagoivat samalla tavalla seksikkäisiin ja neutraaleihin otoksiin. Sen sijaan yksiavioisten miesten aivojen palkitsemisosiossa oli aktiviteettia myös romanttisia kuvia katsoessa. Uskottomuuteen herkemmin taipuvien miesten aivot eivät reagoineet romanttisiin kuviin yhtä vahvasti – jos ollenkaan. Kuvissa oli esimerkiksi toisiaan halaavia tai suutelevia pariskuntia.

Tutkijoiden mukaan miesten asenne romanttista elämää kohtaan ei välttämättä määrity genetiikassa, vaan suhtautuminen voi olla opittua. Yksiavioiset miehet ovat saattaneet saada yksinkertaisesti enemmän myönteisiä kokemuksia romantiikan saralla elämässään. He kokevat tällöin myös yksiavioisuuden palkitsevampana.