Lempääläinen Marie päätti saada töitä – perusti lehtien haravointipalvelun

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Itsensä työllistäminen on tehty Suomessa nykyisin vaikeaksi, sillä esimerkiksi sosiaalitukien saaminen hankaloituu merkittävästi jo pienistäkin lisätuloista. Aihe on ollut viime aikoina runsaasti esillä esimerkiksi perustuloa koskevan kokeilun myötä, ja tämä niin sanottu kannustinloukku on huomioitu laajasti.

Nyt lempääläinen Marie Wallenius on päättänyt hankkia itselleen lisätyötä perustamalla syksyn sesongiksi paikallisen lehtien haravointi- ja lehtipuhalluspalvelun. Ajatus syntyi Staran päätoimittajan ja Lempäälän kunnanvaltuutetun Jocka Träskbäckin parin vuoden takaisesta ajatuksesta työllistää pihapalveluilla. Hän lupasi lisäksi tehdä artikkelin ensimmäisestä, joka ottaa vinkistä vaarin ja ryhtyy tarjoamaan lehtien keräämistä työllistäen siten itse itsensä.

– Eräs kuntamme valtuutetuista huuteli somessa, että työtön voi työllistää itsensä, vaikkapa tarjoamalla lehtienpuhallusta hintaan 25e/h. Hän sai sen tienaamisen kuulostamaan niin helpolta, että aijon ihan huvikseni ja aikani kuluksi kokeilla, että miten tämä loistokas liikeidea ottaa tuulta purjeisiin, Marie Wallenius kirjoitti Facebookissa.

Syksyn lehdet, Kuva: Stara

Paperisia mainoksia on tähän mennessä jaettu sataan kotitalouteen, ja lisäksi sosiaalisessa mediassa muun muassa Jounin Kauppa on jakanut Walleniuksen mainoksen. Wallenius on ammatiltaan yrittäjä, mutta hänen muu yritystoimintansa on kausiluontoista. Näin ollen lehtien haravointi ja puhaltaminen sopivat hänelle hyvin. Yrittäjän oma usko kokeiluun ei kuitenkaan ole korkealla.

– En näe, että tällaiselle olisi riittävästi asiakaskuntaa. 25 euron tuntihinnalla kun lähtee työllistämään itseään, niin käteen jää 7-8 euroa tunnissa. Silloin pitäisi saada keikkoja kahdeksan tuntia päivässä parin viikon ajan, että jäisi tuhat euroa käteen. Sitten sen mukaan lasketaan kaikki tuet, Marie Wallenius kommentoi.

Yhdeksi itsensä työllistämisen ongelmaksi Wallenius näkee juuri kannustinloukun, joka on tehokas tapa torpata yrittäjähenkisten ihmisten pyrkimykset saada ansaittua lisätuloja itselleen ja perheelleen.

– Kelassa odotetaan tietenkin, että keikkoja olisi tulossa samaan tahtiin koko vuoden. Jotta työssä käyminen kannattaisi, tulisi tienata yli 1.800 euroa kuukaudessa. Loukku on 300 – 1.800 euron välissä. Totta kai toivon, että tästä tulisi miljoonabisnes ja että olisin Lempäälän lehtikeisari, mutta näen sen epätodennäköisenä, Wallenius kertoo.

Tämän artikkelin somessa antamansa lupauksen mukaisesti kirjoittanut ja Starassa julkaissut Träskbäck näkee, että nykyinen tukijärjestelmä ei kannusta yrittämiseen ja itsensä työllistämiseen.

– Suomalaisen tukiviidakon monimutkaisuuden ja varsinkin lisätulojen aiheuttamien menetysten vuoksi aivan liian moni suomalainen makaa nykyisin kotona sen sijaan, että hänen työpanoksensa saataisiin tuottavaan käyttöön. Kotiin jääminen on ikävän usein tietoinen päätös, koska lisätyöt voivat jopa vähentää käteen jäävää rahaa. Lupasin kirjoittaa tämän artikkelin, jos joku kokeilisi ajatustani itsensä työllistämisestä lehtiä keräämällä. Iso hatunnosto rohkeudesta Walleniukselle, Träskbäck toteaa.

– Lyhytaikaisten ja kausiluontoisten työtehtävien tekeminen täytyy saada Suomessa kannattavaksi myös työttömille, sillä kaiken työnteon tulee parantaa ihmisen taloudellista tilaa huolimatta tukiviidakon vaatimuksista. Kannustinloukusta on puhuttu viime vuosina paljon juhlapuheissa, mutta vielä tilanteen korjaamiseksi ei ole kuitenkaan tehty tarpeeksi, Träskbäck lisää.

PÄIVITYS 10.10.2017: Julkaisimme tämän artikkelin sunnuntai-iltana. Tänään tiistaina Marie ilmoitti vetäytyvänsä projektista, joten kokeilu on ohi.