Valtava aukko ilmestyi Etelänavalle – tutkijat ymmällään

Ohhoh! · Tim Isokivi

Etelänapamantereen jäätikölle on ilmestynyt suurikokoinen reikä. Tutkijat eivät toistaiseksi ole onnistuneet selvittämään mistä sen syntyminen tarkalleen ottaen johtuu, ja mitkä sen seuraukset ovat.

Ilmiö tunnetaan nimellä polinja. Erikoinen jäätön kohta havaittiin samassa paikassa Weddellin merta peittävässä jääkerroksessa jo 1970-luvulla. Tuolloin se sulkeutui, mutta nyt aukko näyttää palanneen.

Weddelin polinjan arvioidaan olevan jopa 80.000 neliökilometrin kokoinen. Tämä tarkoittaisi että se olisi pinta-alaltaan suurempi kuin esimerkiksi Hollannin valtio.

Ilmastofyysikko Kent Mooren mukaan tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa, johtuuko aukon syntyminen esimerkiksi ilmastonmuutoksesta. Motherboard-sivuston mukaan sillä saattaa kuitenkin olla suuri vaikutus maailman meriin.

Polinjan tutkimista vaikeuttavat etelänapamantereen armottomat sääolosuhteet. Weddelin polinjaa tullaan kuitenkin tarkkailemaan sateliittien ja robottien avulla. Mooren mukaan tutkijoiden lähtökohdat aukon tutkimiseen ovat nykyään huomattavasti paremmat kuin 40 vuotta sitten.