Tutkijat: Unien määrä romahtanut – ihmiset eivät enää nuku tarpeeksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Amerikkalaisen tutkijan mukaan unien näkeminen on suoraan yhteydessä siihen, kuinka hyvin ihminen nukkuu. Mikäli henkilö ei näe unia juuri ollenkaan, voi se merkitä huonoa unenlaatua ja siten johtaa lukuisiin terveysongelmiin.

Arizonan yliopistossa työskentelevä unien tutkimiseen erikoistunut tohtori Rubin Naiman on huolestunut, sillä kolmannes amerikkalaisista näkee huolestuttavan vähän unia nukkuessaan. Tilastojen mukaan 32 prosenttia ihmisistä näkee yhden unen kuukaudessa – jos edes sitä, The New York Academy of Science raportoi.

Naimanin mukaan suurin osa unista muodostuu silloin, kun ihminen on saavuttanut niin sanotun REM-unen. Mikäli henkilö ei näe ollenkaan unta, saattaa tämä pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, ettei henkilö saavuta ollenkaan REM-tilaa nukkuessaan. Tämä puolestaan johtaa siihen, että ihminen ei saa tarpeeksi korkealaatuista lepoa.

Tohtori syyttää unien vajavaisuudesta nyky-yhteiskuntaa, sen luomia paineita, elektronisia välineitä, alkoholia ja lääkkeitä. Hänen havaintonsa tukevat osaltaan aiempia tutkimuksia, joiden mukaan kolmasosa amerikkalaisista nukkuu öisin keskimäärin alle suositusten, eli vähemmän kuin seitsemän tuntia. Tämä saattaa johtaa useisiin eri sairauksiin, kuten mielenterveysongelmiin, ylipainoon ja huonompaan vastustuskykyyn.