Kannabiksen laillistaminen vähensi huumekuolemia selvästi

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kannabiksen laillistamisella on saattanut olla merkittävä positiivinen vaikutus Yhdysvaltojen Coloradon osavaltiossa. Kuolemaan johtaneet opioidien yliannostukset ovat kääntyneet laskuun kannabiksen viihdekäytön laillistamisen myötä.

Opioidien, kuten heroiinin yliannostuksesta johtuevien kuolemien määrä oli kasvanut 14 vuoden ajan Coloradossa. Tuoreen tutkimuksen mukaan niiden määrä on kuitenkin laskenut kuudella prosentilla sen jälkeen kun kannabiksen myynti sallittiin osavaltiossa.

Tutkimuksen takana on Pohjois-Teksasin yliopiston terveystieteiden laitos. Tutkijat huomauttavat tulosten olevien vielä alustavia, sillä tutkimus käsitti tietoa vain kahden vuoden ajalta. Ensimmäiset kannabista viihdekäyttöön myyvät kaupat avattiin Coloradossa vuonna 2014.

Washington Post -lehden mukaan kannabiksen on huomattu olevan tehokas lääke monien kroonisten kipujen hoitoon. Usein samaisten vaivojen hoitoon määrätään opioidiperäisiä lääkkeitä. Toisin kuin opioidien tapauksessa, tiedetään fyysisen riippuvuuden tai kuolemaan johtavan yliannostuksen riskin olevan huomattavasti pienempi kannabista käytettäessä.