Tutkimus: Heikko makuaisti voi aiheuttaa lihavuutta

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Lihomisen syynä on yleensä se, että syö enemmän kuin kuluttaa. Nyt myös makuaistilla on todettu olevan yhteyttä lihomiseen, sillä lisäkilojen karttuminen saattaa vaikuttaa makean ja suolaisen maistamiseen. Tämä voi puolestaan johtaa ylensyöntiin.

Journal of Nutrition -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan makuaisti muuttuu lihomisen myötä. Tutkimukseen osallistui 93 opiskelijaa, joiden painoa ja makuaistia tarkkailtiin yhden lukuvuoden ajan. Tulosten perusteella selvisi, että mitä enemmän opiskelija oli lihonut kouluvuoden aikana, sitä huonommin hän maistoi suolaista tai makeaa.

Lihominen ei vaikuttanut siihen, miten opiskelijat maistoivat hapanta, karvasta tai umamia. Painon kertyminen näytti vaikuttaneen ainoastaan suolaisen ja makean aistimuksiin. Tukijoiden mukaan makuaistimukset kytkeytyvät aivojen palkitsemisjärjestelmään. Mikäli henkilö ei saa syömästään ruoasta tarpeeksi hyvää oloa heikon aistimuksen takia, saattaa hän yksinkertaisesti syödä enemmän ja siten lihoa. Makuaisti saattaa palata normaaliksi vaihtamalla lihottavat herkut terveellisimpiin vaihtoehtoihin.