Vaarallinen Facebook-trendi leviää – älä paljasta sukunimiä!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Facebookissa on jo reilun viikon ajan levinnyt kulovalkean tavoin trendi, jossa käyttäjät kertovat oman sukunimensä sekä lähisukulaistensa sukunimet omalla aikajanallaan. Niin ei kuitenkaan pitäisi kenenkään tehdä, sillä kyseessä voi olla vakava tietoturvauhka.

Ilmiössä käyttäjät paljastavat oman sukunimen sekä esimerkiksi äitinsä tyttönimen. Harva tulee kuitenkaan huomanneeksi, että esimerkiksi äidin tyttönimi on monissa verkkopalveluissa salasanan palautuksen turvakysymyksen salasanana. Sen paljastuessa voi tietämättään vaarantaa paitsi oman myös toisen lähisukulaisen, kuten oman veljensä tai siskonsa, tietoturvan.

Äidin tyttönimi kuuluu turvakysymyksinä samaan sarjaan kuin esimerkiksi ensimmäisen lemmikin nimi. Aikaisempien lemmikkien nimien listaukset aiheuttivat Facebookissa tietoturvaongelmia jo vuosia sitten samaan tapaan kuin nyt sukunimet. Useimmille lienee selvää, että yhtä lailla salassa tulee pitää kaikenlaiset pankkitileihin ja maksukortteihin liittyvät tiedot, kuten myös valokuvat maksukorteista.