Laihdutus onnistuu ilman kaloreiden laskemista – kuusi toimivaa vinkkiä!

Fitness Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Perinteisin laihdutusmuoto lienee se, että syö vähemmän ja liikkuu enemmän. Toisinaan kilokaloreiden laskeminen voi olla vaikeaa esimerkiksi ravintoloissa käydessä tai kiireisen elämäntyylin ja stressin puskiessa päälle. Laihduttaminen onnistuu myös ilman jatkuvaa kalorimäärien kyttäämistä.

All-Natural Diabetes Cookbookin tekijä Jackie Newgent kertoo Men’s Healthille, että pienet muutokset ruokavaliossa johtavat yleensä hoikempaan ulkomuotoon. Tällöin ei tarvitse laskea kalorimääriä. Pääasia on suosia oikeanlaista ruokaa.

Hiilihydraateista kannattaa nauttia hitaasti elimistössä energiaa tuottavia kokojyvätuotteita. Lisäksi täysjyvästä valmistetuissa ruoka-aineissa on enemmän elimistölle hyödyllisiä kuituja, eivätkä ne nosta verensokeria yhtä nopeasti ja aiheuta näläntunnetta. Lisäksi on tärkeää syödä tuoreita tuotteita, kuten vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä valmisaterioiden tai prosessoitujen ruokien sijaan.

Lautasella kannattaa aina olla kunnollinen annos proteiinipitoista ruokaa lihasten kasvattamiseksi ja siten kaloreiden polttamiseksi. Ravintopitoinen ruoka pitää myös kylläisenä pidempään. Lautaselle kannattaa kumota kanaa, naudanlihaa, kalaa tai papuja, linssejä ja kikherneitä. Lautasen tulisi täyttyä siten, että siitä puolet on kasviksia, yksi neljäsosa proteiinia ja yksi neljäsosa täysjyvätuotteita.

Jos lautaselle panee esimerkiksi satsin kokojyväpastaa, kohoaa annoksen kalorimäärä helposti 300 kilokaloriin. Jos pastan korvaa parsakaalilla, on kalorimäärä tällöin vain 55 kilokaloria. Ruoan lisäksi voi kiinnittää huomiota syömätottumuksiin. Ruokaa ei saisi nauttia television edessä, sillä suupaloihin ja kylläisyyden tunteeseen on hyvä keskittyä. Ateriat tulisi nauttia pöydän ääressä ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Viimeinen vinkki on yksinkertainen, mutta sitäkin tehokkaampi: Juo enemmän vettä – etenkin ennen ruokailua.