Seksin aikana saatu sydänhalvaus on totta – onneksi hyvin harvinaista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Seksin tiedetään nostavan sydämen sykettä ainakin silloin, kun sitä harrastetaan nopeatempoisesti ja tunteella. Nyt on tutkittu seksin yhteys kuolemaan johtaviin sydänhalvauksiin. Sydämen pysähtymisestä johtuva äkkikuolema voi tapahtua myös yhdynnän aikana.

Miehet voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä seksin aikana tapahtuva sydänhalvaus on äärimmäisen harvinaista. Journal of the American College of Cardiology julkaisi äsken raportin, jonka mukaan ainoastaan 0,7 prosenttia kuolemaan johtaneista sydänhalvauksista tapahtui seksin aikana. Otannassa tutkittiin Portlandissa sydänhalvauksen saaneita potilaita vuosilta 2002-2015. Kaikista 4.557 tapauksesta vain 34 tapahtui seksin aikana. Heistä 32 oli miehiä.

Noin 94 prosenttia sydänhalvauksen saaneista oli kärsinyt jonkinlaisista sydänvaivoista jo ennen kuolemaan johtanutta kohtausta. Mikäli seksikumppani kuitenkin saa yllättäen sydänhalvauksen kesken seksin, tulisi hänen elvyttämisensä aloittaa välittömästi, tutkimusjohtaja tohtori Sumeet Chugh kertoo CNN:n haastattelussa.