Nämä arkiset asiat aiheuttavat näppylöitä iholle

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa aikuisista kärsii teini-ikäisten tavoin finneistä tai jopa aknesta. Näppylöitä syntyy talirauhasten tulehtuessa, joten ihmisten kannattaa kiinnittää erityishuomiota kasvojen hygieniaan.

Ihotautilääkäri David Lortscher kertoo nyt seitsemän arkista asiaa, jotka voivat aiheuttaa finnejä iholle. Esimerkiksi likaisilla käsillä ei kannata lähmiä ihoa, sillä sormista ja kämmenistä voi kulkeutua bakteereja kasvojen ihohuokosiin. Myös hygieniasta on hyvä huolehtia etenkin urheilusuorituksen jälkeen. Kuntosalilla käytettävää pyyhettä kannattaa myös pestä säännöllisesti urheiluvaatteiden tapaan.

Vääränlaiset ihonhoitotuotteet voivat ärsyttää ihoa. Jokaiselle ihotyypille löytyy varmasti sopivia hoitovoiteita. Myös stressi voi laukaista iho-ongelmia tai liiallinen matkapuhelimen pitäminen kasvojen lähellä. Ihotautilääkäri muistuttaa, että heraproteiini voi myös aiheuttaa ei-toivottuja finnejä iholle. Yksi eniten näppyjä aiheuttavista asioista on likainen tyynyliina, Men’s Health tietää.