Vihdoinkin! Lonkero ja A-olut ruokakauppoihin Suomessa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen alkoholilaki päivitettiin tänään 2000-luvulle, sillä eduskunta äänesti ruokakaupoissa myytävän alkoholiprosentin nostamisesta 5,5 prosenttiin nykyisestä 4,7 prosentista. Lonkeroa ja A-olutta myydään suomalaisissa ruokakaupoissa maaliskuusta 2018 alkaen.

Eduskunta päätti alkoholiprosentin nostosta äänin 98-94. Uuden alkoholilain vaikutukset näkyvät maassamme heti vuodenvaihteen jälkeen, sillä se vapauttaa ravintoloiden aukioloaikoja ja purkaa sääntelyä. Uusi alkoholilaki mahdollistaa myös pienpanimotuotteiden myynnin suoraan niiden valmistuspaikalta. Alkoholilain kokonaisuudistus hyväksytään lopullisesti eduskunnassa ensi viikolla pidettävässä toisessa käsittelyssä.

Käytännössä muutos tarkoittaa lonkeron lisäksi myös suosittujen olutmerkkien pääsyä kauppoihin, sillä esimerkiksi Stella Artois ja Hoegaarden -oluissa alkoholia on vain hieman yli nyt sallitun 4,7 prosentin. Lisäksi uusi laki poistaa nykyisen valmistustaparajoitteen, joka on rajoittanut merkittävästi ruokakauppojen juomavalikoimaa, sillä tähän saakka juomien on tullut olla käymisteitse valmistettuja. Alkoholiveron korotuksista ei äänestetty tällä kerralla.