Nyt se on varmaa! Presidentti Niinistö vahvisti alkoholilain – lonkero ja A-oluet maanantaina ruokakauppoihin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on käyty viime aikoina poikkeuksellisen kovaa poliittista kädenvääntöä alkoholilain päivittämisestä 2000-luvulle. 15. marraskuuta eduskunta äänesti lukemin 98-94, että 5,5-prosenttiset alkoholijuomat tulevat ruokakauppoihin. Nyt presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut lain allekirjoituksellaan.

Uusi alkoholilaki tuo mukanaan monia odotettuja muutoksia, joista merkittävin oli ruokakauppojen, kioskien ja huoltamoiden oikeus myydä A-olutta ja lonkeroa. Alkot saavat jatkossa olla avoinna iltayhdeksään. Muutos astuu kaupoissa voimaan jo vuodenvaihteessa.

Uusi laki mahdollistaa ravintoloille ja pienpanimoille alkoholin ulosmyyntioikeuden ja vapauttaa ravintoloiden aukioloja merkittävästi. Lisäksi neljään saakka yöllä alkoholia saa jatkossa tarjoilla ilmoituksella, ja ravintola saa olla avoinna vielä tunnin annistelun loputtua. Käytännössä siis aamuviiteen saakka.

Festivaaleilla täysi-ikäisten tapahtumista poistuvat erilliset olutkarsinat. Lonkeron ja A-oluen hinta laskemaan merkittävästi niiden vapauduttua ruokakauppojen myyntiin. Hinnan laskua kompensoi hieman alkoholiveron nostaminen, mutta myös verot huomioiden hinnat muuttuvat selvästi nykyistä kilpailukykyisemmäksi verrattuna Alkon monopoliin. Tämä tullee osaltaan vähentämään alkoholin matkustajatuontia.