Tutkimus vahvisti: Rahalla saa onnea elämään – tosin vain yhdessä tapauksessa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Taloudellista menestymistä on pidetty usein onnellisuuden takeena länsimaisessa kulttuurissa. Monesti on kuitenkin todettu, että rahalla on vaikea ostaa henkistä hyvinvointia tai aitoja ilon tunteita, jotka usein määrittelevät onnellisuutta. Sen sijaan rahalla voi helpottaa onnellisuuden muodostumista.

Taloudellisesti heikosti menestyvät ihmiset joutuvat usein stressaamaan rahatilanteensa kanssa. Pahimmillaan köyhyys voi viedä jopa terveyden tai hengen. Princetonin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan rahalla voi ostaa onnellisuutta, mikäli käyttää varallisuutta omaan aikaan ja stressiä poistaviin hankintoihin.

Materialla ei ole merkitystä ihmisen onnellisuuden kanssa, mutta ajalla on. Mikäli ihminen hankkii varallisuutensa avulla itselleen lisää vapaa-aikaa esimerkiksi siivoojan palkkaamalla, on hän todennäköisesti onnellisempi. Toisin sanoen raha tekee onnelliseksi vain silloin, kun sen avulla voi poistaa pieniä velvotteita ja saada vastineeksi enemmän vapaata aikaa, PNAS raportoi.