Siivoa nämä asiat pois elämästäsi – vievät turhaa tilaa ja aikaa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uuden vuoden alussa on hyvä kiinnittää huomiota elämiseen ja olemiseen. Yksinkertaisilla vinkeillä voi tehdä omiin elinolosuhteisiinsa inventaariota, jonka puitteissa turhat asiat ja tavarat pannaan kiertoon tai suoraan jätteen keräykseen.

Vaatekaapista kannattaa poistaa ainakin häämekko tai muu kerran käytetty juhla-asu. Morsiuspukua saatetaan säilyttää tunnesyistä, mutta siitä voi saada myös riihikuivaa myymällä. Kodin tavaroita läpikäymällä saa tehtyä lisätilaa kaappeihin. Testaa ainakin kaikki kodin kynät ja heitä rikkinäiset pois. Sama toimenpide kannattaa tehdä kaikille johdoille ja kaapeleille.

Yksi elämänlaatua suuresti parantavista tavoista on se, että jättää puhelimen makuuhuoneen ulkopuolelle. Tänä vuonna voi myös luvata, että ei ota älypuhelinta esiin kertaakaan ravintolapöydässä. Siivousta voi tehdä myös tallentavan digiboksin tai tietokoneen kovalevylle, mikäli ei ole aikeissa katsoa televisiota koko vuotta.

Puhelimesta voi puolestaan karsia kaikki turhat numerot pois. Kodissa on myös järkevää käydä läpi kaikki kosmetiikkatuotteet ja heittää esimerkiksi vanhat aurinkorasvat ja -voiteet roskikseen. Myös kuluneet hiuslenkit sekä kampausvälineet on syytä vaihtaa välillä uusiin.

Mikäli jääkaapin ovessa tai puhelinpöydällä pyörii edelleen lempipitserian mainos vuodelta 2013, kannattaa se heittää suosiolla paperinkeräykseen. Myös muiden mainosten kotiin tulemista voi hillitä erillisellä kieltolapulla. Ylimääräiset lastenvaatteet vievät tilaa varastossa, vaikka uusi perhe voisi saada niistä runsaasti iloa. Kiinnitä huomiota myös sängyn patjaan ja petivaatteisiin, olisiko tänä vuonna vihdoinkin aika päivittää niitä uusiin.

Alkuvuosi on loistavaa aikaa myös pakastimen tyhjentämiseen. Pakkasen sisältöä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa koko alkuvuoden ajan ruokakustannusten säästämiseksi. Kaapeissa saattaa lojua myös vanhoja syntymäpäiväkortteja, joista tärkeimmät voi säilyttää. Loput voi heittää paperinkeräykseen tai hyödyntää askartelussa.

Keittiönkaappeja siivotessa tulee varmasti esiin pakasterasioita, jotka ovat nähneet parhaat päivänsä tai lojuvat hyllyllä ilman kantta. Rasiat voi kierrättää tai etsiä niille uusia käyttötarkoituksia. Myös levyhyllyjä ja kuiva-ainekaappeja on järkevää karsia. Osa ihmisistä saattaa saada paremman elämänlaadun poistamalla ainoastaan vahingolliset ihmiset ympäriltään. Entä luetko enää vanhoja opiskelukirjojasi? Jos et, niin myy tai kierrätä ne.

Vanhat pyyhkeet ja lakanat voi lahjoittaa esimerkiksi löytöeläintaloille. Puolestaan vanhoja silmälaseja otetaan vastaan kehitysmaiden avuissa. Toimita myös vanhat patterit asianmukaiseen keräykseen. Mikäli heittää tavarat tottumuksesta lattialle, kannattaa huoneeseen asentaa naulakko tai koukkuja. Sängyn alusta pysyy myös siistimpänä, kun kerää turhat lattialla lojuvat vaatteet ja esineet iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Lähde: PureWow