Lupasitko järjestellä kodin siistimmäksi? Näillä vinkeillä onnistut

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Joidenkin ihmisten kodit ovat täynnä tekemättömiä projekteja sekö järjestämistä vaativia nurkkia ja kaappeja. Muutamalla vinkillä asunnosta voi muuttaa viihtyisämmän ilman, että siellä tarvitsee tehdä kertaheitolla järisyttävää suursiivousta. Ylimääräiset kotityöt voi jakaa usealle viikolle.

Yksi kodin yleistä järjestystä edistävistä säännöistä on se, että tekee asunnossa päivittäin ne tehtävät heti, joiden toteuttamiseen menee alle kaksi minuuttia.

Olipa kyseessä pedin petaaminen, ruokapöydän pyyhkiminen, astianpesukoneen täyttäminen tai pyykkien kerääminen, ei näiden kotitöiden toteuttamiseen kulu yleensä muutamaa minuuttia kauempaa. Mikäli ei usko kotitöiden onnistuvan myös nopeasti, voi asian tarkastaa näppärästi sekuntikellolla. Torkkuviltin rapsimiseen ei mene tarkaltakaan siistijältä kuin korkeintaan 1,5 minuuttia.

Yksi hyvä keino on pyhittää kodille päivittäin tietty määrä aikaa järjestelmistä varten. Toki siivousaikaa voi lisätä tunnelman mukaan, mutta järjestämisestä voi tehdä myös päivittäisen rutiinin. Tammikuun ensimmäisellä viikolla voi siivota vaikkapa vaatekaapit siten, että järjestää yhden osion per päivä.

Tänään järjestetään paidat, huomenna alusvaatteet ja ylihuomenna housut. Vaatteiden järjestämisessä ja karsimisessa kannattaa olla rehellinen, sillä turhat vaatekappaleet voi myydä tai lahjoittaa eteenpäin.

Vaatekaappi kannattaa järjestää vuodenaikojen mukaan siten, että paksummat ja lämpimämmät vaatteet ovat eri hyllyssä kuin kesään sopivat ohuemmat tekstiilit. Tammikuun toisella viikolla voi järjestellä ja siivota lääkekaapin, kosmetiikan ja hyvinvointituotteet. Tuotteet on järkevä panna kaappiin tai laatikkoon siten, että päivittäin ja useimmin käytetyt purkit ovat edessä.

Kolmannella viikolla saa järjestää keittiön kaappeja. Keittiön kuiva-aineet ovat parhaiten saavutettavissa vetolaatikoiden avulla, mutta mikäli käytössä on tavallisia kaappeja, kannattaa kuiva-aineet panna kestopurkkeihin ja säilytysrasioihin. Kun pakkaukset ovat saman kokoisia ja selkeästi nimettyjä, on niitä helpompi organisoida kaapissa. Viimeisellä viikolla voi järjestellä eteisen asettamalla ulko-oven läheisyyteen mahdollisimman paljon koukkuja, hyllyjä ja koreja. Kun tavarat ovat piilossa, näyttää pienikin tila siistimmältä.

Lähde: PureWow