Tutkimus: Kumppanin vaatteiden haisteleminen lievittää stressiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Parisuhteessa parasta lienee toisen läsnäolosta huokuva turvallisuuden tunne ja se, että tietää saavansa aina tarpeen vaatiessa tukea osakseen. Ehkäpä tästä syystä kumppanin käytetyn vaatekappaleen haisteleminen lievittää stressiä, sillä tuoksu mielletään tutuksi ja turvalliseksi.

Brittiläisen Kolumbian yliopisto on julkaissut tutkimuksen, johon osallistui 96 heteropariskuntaa. He olivat seurustelleet yli puolen vuoden ajan. Parisuhteen miehiä pyydettiin peseytymään huolellisesti ilman hajustettua pesuainetta ja pukeutumaan sen jälkeen valkoiseen t-paitaan vuorokauden ajaksi ilman deodoranttien tai muiden hygieniatuotteiden käyttämistä. Lisäksi miehiä kiellettiin syömästä mausteista ruokaa, joka voisi muuttaa heidän kehonsa luonnollista tuoksua.

Sen jälkeen parisuhteen naiset pantiin tiukkoihin testeihin, jotka aiheuttivat heille stressiä ja jopa ahdistusta. He joutuivat muun muassa suorittamaan valvovien silmien alla matemaattisia tehtäviä ja vastaamaan tiukkoihin haastattelukysymyksiin. Heille annettiin kolmenlaisia t-paitoja haisteltaviksi. Yksi paita oli oman miehen, toinen ventovieraan miehen ja kolmas käyttämätön. Tulosten perusteella naiset kokivat testin aikana vähemmän stressiä, mikäli he haistelivat oman miehensä t-paitaa.

Tutkijoiden mukaan jo pelkästään se lievittää ahdistusta, että henkilö tietää vaatekappaleen kuuluvan omalle kumppanilleen. Silti taustalla on myös biologisia tekijöitä, joissa puolisot ovat mieltyneet kumppaninsa ominaistuoksuun. Vaatteiden haistelu lievittää molempien sukupuolten stressiä, vaikkakin naisilla on tutkitusti miehiä keskimääräisesti parempi hajuaisti.