Älä tee näitä somevirheitä – saa muut raivon partaalle

Digi · Terhi Piiroinen

Sosiaalinen media kannattaa panna tauolle, jos se tuottaa enemmän päänvaivaa, mielipahaa ja ärtymystä kuin yhteisöpalvelun perimmäistä ideaa toimia ihmisten yhteensaattajana. Olipa kyse Facebookista, Twitteristä tai Instagramista, löytyy jokaisesta applikaatiosta ihmisiä, jotka saavat muut palvelun käyttäjät raivon partaalle.

Yksi ylivoimaisesti ärsyttävimmistä tavoista on valittaa salamyhkäisesti voivansa huonosti ja herättää kaikkien huoli ilman, että olisi valmis kertomaan omasta tilanteesta enempää. Myös äärettömän poliittisesti tai jopa tuomitsevasti sosiaalisessa mediassa riehuvat ihmiset saavat muiden käyttäjien niskavillat pystyyn. Entäpä peliriippuvaiset henkilöt, jotka lähettävät kavereilleen miljoona Candy Crush -kutsua päivittäin? Lopettakaa!

Sosiaaliseen mediaan ei ole myöskään soveliasta julkaista ällöttäviä otoksia esimerkiksi onnettomuuksista tai ruumiinvammoista. Lomakuvia on mukava katsella – jos niiden määrä ei ylitä överimäärän rajaa. Osa ihmisistä kutsuu kavereitaan yhteisöihin ja tapahtumiin, jotka eivät edes kiinnosta henkilöitä.

Muiden kuvien julkaisemiseen tulee aina pyytää lupaa asianosaisilta. Myös tylsät aforismit ja laulujen sanat vailla merkitystä saavat muut sosiaalisen median käyttäjät haukoittelemaan. Rakastuneet parit jakavat mielellään yhteiskuvia netissä, mutta niiden määrää voi pitää rajallisena muiden hyvinvoinnin nimissä. Ja sitten ne vauvat. Miksi kukaan sosiaalista mediaa käyttävä aikuinen panee profiilikuvakseen omaa lastaan? Miksi? Sama pätee raskausajan vatsakuviin. Vaikka olisi kuinka onnellinen, ei vauvajuttuja tarvitse hehkuttaa kahdeksaa kuukautta ennen synnyttämistä.

Emme vaivaudu edes selittämään, miksi #blessed ja #siunattu -hashtagit ovat menettäneet merkityksensä. Osa ihmisistä rakastaa täggäillä itseään julkisiin kuviin ainoastaan huomiota kerjätäkseen. Myös ylitsevuotavan runsaat valokuva-albumit saavat sosiaalisen median käyttäjät ihmettelemään henkilön tarkoitusperiä. Miksi jokaisesta päivästä pitää julkaista sata kuvaa?

Kaikki ruoka-annokset eivät ole valokuvauksellisia, joten voitte lopettaa hernekeittolautasten kuvien julkaisemisen jo ennen laskiaisen alkamista. Entäpä sosiaalista mediaa käyttävät kumppanit, jotka eivät kuitenkaan koskaan tykkää rakkaansa kuvista tai statuksista? Omituista.

Elämme aikakautta, jolloin ihmiset napsivat kuvia itsestään. Silti salikuvat, peiliselfiet ja seksikkäät sekä paljastelevat otokset ovat harvoin julkaistuna ihan jees. Viikoittain omakuvia julkaiseva hakee todennäköisesti vain huomiota. Sosiaalisessa mediassa ei kannata myöskään leuhkia tai näyttää intiimejä puuhiaan – kuten seksin harrastamista tai vessassa käymistä. Älkää myöskään kommentoiko kaikkia ihmisten kuvia tai reagoiko jokaiseen statukseen. Se on enemmän arveluttavaa kuin aitoa huomioimista.

Lähde: Popsugar