Näistä merkeistä tunnistat narsistin – noin kuusi prosenttia väestöstä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tunnetko henkilön, joka on äärimmäisen valloittava ensitapaamisella, mutta puhuu aina pelkästään itsestään? Hän ei osaa tai halua edes ottaa muita ihmisiä huomioon, ellei hän hyödy heistä jotenkin. Oletko itse tällainen ihminen? Voit kärsiä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.

On tervettä ja sairasta narsismia. Kun itsensä rakastaminen tapahtuu muiden ihmisten kustannuksella, voidaan puhua sairaudesta. Narsistit pitävät itseään korvaamattomina, he kaipaavat jatkuvaa ylistystä osakseen ja haaveilevat äärimmäisestä menestyksestä ja vallasta – hinnalla millä hyvänsä. He eivät kuitenkaan kestä heihin kohdistuvaa kritiikkiä tai arvostelua.

Narsistit puhuvat aina pelkästään itsestään tai omista asioistaan, koska muiden elämä ei yksinkertaisesti kiinnosta heitä. He ohjaavat aina keskustelua itseensä, vaikka puheenaiheena olisi mikä tahansa. He ovat huonoja kuuntelijoita, eikä empatiakyvystä ole merkkiäkään. Narsistit ovat usein valloittavia, mutta voivat muuttua vastenmielisiksi ajan myötä.

Narsistit eivät osaa ottaa vastuuta teoistaan. Jos joku suuttuu heille aidosta syystä, saattaa narsisti jopa valehdella saadakseen suuttuneen henkilön syntipukiksi. He heittäytyvät aina uhrin rooliin, eivätkä heidän ongelmansa ole koskaan heidän itse aiheuttamia. Olipa kyse taloushuolista tai tunne-elämän kiemuroista, on ongelmien syy aina narsistien mukaan kaikissa muissa paitsi heissä itsessään. Narsisteilla on myös vahva vietti luksusesineisiin, koska he haluavat esittää menestynyttä.

Narsistista persoonallisuushäiriötä sairastavat eivät osaa ottaa edes rakentavaa kritiikkiä vastaan. Heissähän ei ole koskaan mitään vikaa, vaan muissa ihmisissä tai vallitsevissa olosuhteissa. He pyrkivät jopa loukkaamaan muita tuntiessaan olonsa uhatuksi. Samaan aikaan he luulevat olevansa erikoisihmisiä ilman, että ottaisivat kylmät faktat esiin fantasiamaailmassa eläessään.

He kuvittelevat itsestään liikoja. Yksi varmin merkki narsistin tunnistamiseen on se, että he eivät tee mitään muiden hyväksi aidosta halusta, vaan pyrkivät hyötymään toisista jotenkin. Koko maailma pyörii heidän ympärillään, Men’s Health tietää.