Nyt se on varmaa! Suomi haluaa lopettaa kesäaikaan siirtymisen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kesäaikaan siirtymisen tarkoituksena on siirtää kelloja siten, että ihmiset voisivat nauttia enemmän valoisasta ajasta. Kellonaikojen siirtämisen on kuitenkin todettu olevan haitallista ihmisten biologiselle rytmille.

Nyt EU-ministeriövaliokunta on linjannut, että Suomi alkaa ajaa luopumista Euroopan unionin yhteisestä kesäaikajärjestelystä. Valtioneuvoston julkaiseman tiedotteen mukaan Suomi selvittää nyt muiden jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin kantaa kesäajasta luopumisessa.

Samassa yhteydessä tehdään selvityksiä, joissa määritellään kellojen siirtämisen vaikutuksia, eli hyötyjä ja haittoja. Kesäaikaa on perusteltu muun muassa energiansäästötoimenpiteenä, mutta sen on todistettavasti kerrottu vaikuttavan epäsuotuisasti ihmisten väsymystiloihin ja työvireyteen.

Kesäaika on määritelty EU-direktiivissä, ja muutos on tehtävä EU-komission tasolla. Suomessa kerättiin taannoin adressi kesäajan poistamisen puolesta. Adressi keräsi yli 70.000 nimeä. Suomen eduskunnassa oltiin lähes yksimielisiä siitä, että kesäaika tulisi poistaa, mutta nyt asiasta tullaan päättämään sen vaatimalla EU-tasolla. Suomessa siirryttäisiin kesäaikaan 25. maaliskuuta kello 03:00, jolloin kelloja siirrettäisiin tunti eteenpäin.