Läpimurto! Miekkavalas oppi matkimaan ihmisten puhetta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ranskan Marineland Aquariumissa elävä miekkavalas on oppinut toistamaan yksinkertaisia sanoja. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen ihmisen puhetta matkiva valas.

14-vuotiaan Wiki-miekkavaan kouluttaja on opettanut sille liudan sanoja, kuten ”hello”, ”goodbye” ja ”Amy”. Koska eläin muodostaa sanat sierainaukollaan, eivät tutkijat odottaneet täydellistä matkimista. Rajoituksista huolimatta äännähdykset olivat kuitenkin hämmästyttävän lähellä oikeita sanoja.

Tutkijat halusivat tietää, kuinka hyvin valaat pystyvät matkimaan kuulemiaan ääniä. Sillä tavoin he toivoivat selvittävänsä kuinka valaat oppivat asioita luonnollisessa ympäristössään. Miekkavalailla tiedetään jopa olevan eräänlaisia murteita, jotka vaihtelevat laumojen mukaan.

– Vaikka miekkavalaiden ulkomuoto on on niin erilainen, voivat ne silti muodostaa toista lajia – tässä tapauksessa meidän omaamme – muistuttavaa ääntä, kuvaili tutkija Josep Call The Guardian -lehden mukaan.

Ihmisen ohella vain harvat eläimet osaavat matkia kuulemiaan ääniä. Esimerkiksi muut kädelliset eivät kykene siihen älykkyydestään huolimatta. Valaiden ja delfiinien tiedetään kuitenkin kykenevän matkimaan jonkin verran ääniä, joille ne on altistettu.