WHO: Kannabista pitäisi hyödyntää lääkkeenä nykyistä enemmän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman terveysjärjestö WHO on vahvistanut jo vuosia sitten, että alkoholi ja tupakka ovat vaarallisempia kuin kannabis. Nyt WHO on tiedottanut, että maiden ei tulisi rajoittaa kannabiksesta saatavien yhdisteiden käyttöä terveydenhoidossa.

Independent-lehden mukaan viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että hampussa esiintyvä yhdiste kannabidioli, eli CBD, auttaa esimerkiksi epilepsiaan ja siihen liittyviin oireisiin.

Hampussa oleva kannabidioli auttaa tutkimusten mukaan myös kivun lievittämiseen, ahdistuksen vähentämiseen ja kouristusten hillitsemiseen. CBD:tä on vaikea käyttää väärin, eikä se aiheuta muiden kannabioidien, kuten THC:n tavoin psykoaktiivisia haittavaikutuksia käyttäjälleen, WHO raportoi.

CBD-tuotteita on jo saatavilla useista eri maista. Suomessa CBD rinnastetaan edelleen reseptilääkkeisiin. Koska tuotteissa ei ole päihdyttävää ominaisuutta, on sen väärinkäyttö lähes mahdotonta. CBD-tuotteita käytetään esimerkiksi Yhdysvalloissa laajamittaisesti erilaisten sairauksien hoitamisessa – jopa lapsilla.